Nevzdělanej hňup, kterej nesnáší Němce a Cikány. To je prý volič Zemana

03.01.2013 15:34

Novinář Jaroslav Plesl se v článku s titulkem "Nevzdělanej hňup, zhrzenej komunista, frustrovaná třicítka… Typologie prezidentských voličů" na webu Reflex.cz zamyslel, kdo vlastně volí jednotlivé prezidentské kandidáty. U některých jsou prý jejich proklamované zisky velkou záhadou, u jiných je naopak křišťálově jasné, kdo jim hodí lístek.

Nevzdělanej hňup, kterej nesnáší Němce a Cikány. To je prý volič Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

Zuřivě gestikulující statistik Jan Fischer je podle Plesla poslední nadějí jedné generace střední třídy. „Je jako já, jako ty, jako my všichni. Obyčejnej kluk, kterej se pomalu drápe nahoru. Taky byl komunista, taky to dělal pro rodinu a taky se bál. Ale kdo se nebál! Všichni nebyli šílený a nenechali si zničit život kvůli tomu, aby se tu mohli začít roztahovat Američani,“ nabízí sondu do uvažování Fischerova voliče. Proto prý bude dobře, když u toho bude náš Honza, který taky trpí kvůli rudé knížce.

Pokud jde o Miloše Zemana, tak ten by podle Plesla žádné voliče být neměl, protože polovina jich už umřela a druhá si pamatuje, že pustil do premiérského úřadu Vladimíra Špidlu. Kupodivu je však spousta takových, kteří jsou ochotni jej volit. Obvykle mají tito lidé problémy zformulovat názor, protože s četbou skončili u Malého Bobeše, ale o to je jejich verbální projev agresivnější. „Taky nemá rád Cikány, Němce a vůbec všechnu tu verbež, co se tu v poslední době roztahuje. V 90. letech to prostě bylo lepší, tak proč se tam na chvíli nevrátit? A navíc mi tehdy ještě stál …“ vžil se do Zemanova voliče zástupce šéfredaktora Reflexu.

Karel Schwarzenberg má jako typického voliče ženu. Je jí přes třicet, žije s pejskem, nemá ráda přechylování jmen a dabované filmy, zato má permanentku do galerie DOX a koupila si čepici s certifikátem Stop Child Labour. Usíná na polštáři Spíme s Karlem a při tom vzdychá, že se snad jednou vdá.

Jiří Dienstbier je prý mezi dámami tradiční značkou, už jeho otec měl víc obdivovatelek než Václav Havel. „A zdá se, že synek se potatil. Jenom to víc než na playboye hraje na chudáka. Dobře, tak na slušňáka. Ale stejně se mu bude dařit především ve sborovnách základních škol,“ odhaduje Plesl.

Handicapem Vladimíra Franze je věková hranice pro volební právo. Dvě třetiny jeho sympatizantů mohou totiž volit jen ve škole, kde globální revoluce, Anonymous a nakopání šmejdů do zadku letí. „Jó a ten Franz? Prostě big up pro všechny zmrdy,“ uvažují prý nezletilí sympatizanti prezidentského kandidáta.

Pokud jde o další kandidáty, tak záhadou je především obvyklých pět procent pro Přemysla Sobotku. Polovinu z jeho tradičních preferencí tvoří disciplinovaní členové ODS s rodinami, kde je těch druhých dva a půl procenta prý tuší jen průzkumové agentury.

Pokud jde o ženské kandidátky, tak ty jsou spíše podskupinami svých mužských protějšků. Jana Bobošíková je tak v sukni oblečeným Milošem Zemanem, Táňa Fischerová je protipólem Jana Fischera a Zuzana Roithová kopíruje Jiřího Dienstbiera.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…