No, to se nepovedlo. EU to zkusila na Rusko, přišel držkopád. Ve jménu ekologie

28.07.2020 7:33

Evropská unie se snaží kromě svých členů motivovat k boji s klimatickou změnou i ostatní země. Plánuje uvalit cla na výrobky vyráběné „neudržitelně“. Má to háček. Ve svých snahách narazila na Rusko, které se ohání pravidly Světové obchodní organizace. Ta mu dala už několikrát za pravdu. EU přitom chce cly alespoň částečně pokrýt astronomické zadlužení kvůli plánu na obnovu Evropy. Informoval o tom server Euractiv.com.

No, to se nepovedlo. EU to zkusila na Rusko, přišel držkopád. Ve jménu ekologie
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Zelená budoucnost je jednou z hlavních priorit současného vedení Evropské komise. Jednou z hlavních otázek však zůstává, jak motivovat či dokonce přinutit ostatní státy mimo Evropskou unii, aby také zekologizovaly svou výrobu. Jedním z těchto návrhů je, aby se za zboží vyráběné neekologickými cestami platilo další clo.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí

Ministr hospodářského rozvoje Ruské federace Maxim Rešetnikov však upozornil, že plán na zavedení de facto uhlíkové daně na hranicích EU je v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace. Moskva je prý „extrémně znepokojena pokusy o zavedení dalších obchodních bariér pod záminkou starosti o klima“. To uvedl ministr po setkání zástupců pěti zemí, přezdívaných BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). „Spatřujeme v tom nebezpečí, a to i ve snaze vytvořit mechanismus přechodu od uhlíku, který by se mohl vyvinout v nová cla,“ řekl ještě.

Dle Euractivu by tento „nástroj“ měl zamezit ekologickému dumpingu a měl by podpořit domácí výrobu a motivovat zahraniční firmy, aby svou výrobu zekologizovaly. Bude ovšem muset kráčet na ostří nože, mezi pravidly WTO (Světová obchodní organizace) a snahou pomoci Evropské unii. A podle Ruska se to stejně nepodaří.

Euractiv připomíná, že to zdaleka není poprvé, co v této mezinárodní organizaci, do níž spadají v podstatě všechny vyspělé státy, stály Moskva a Brusel proti sobě. A minulý týden dala organizace v tomto sporu za pravdu Rusku, což je prý potřetí, co unie s Ruskou federací spor prohrála. Evropská komise podle svého mluvčího chce nejdříve prozkoumat zdůvodnění rozhodnutí. V něm údajně WTO „potvrdilo legálnost specifických pravidel EU proti dumpingu, ale vyjádřilo pochybnost o způsobu uvedení do praxe“.

Jak deník dále uvádí, nejedná se jen o způsob, jak si vylepšit skóre v boji proti klimatické změně, ale také o jeden ze způsobů, jak splatit astronomický dluh 750 miliard eur. Do evropského rozpočtu by podle toho, jak by byla cla zavedena, mohla přinést údajně mezi pěti až čtrnácti miliardami eur. Návrh, jak by měl mechanismus vypadat, by měl vzniknout v první polovině roku 2021 s plánem zavést ho do praxe na začátku roku 2023. Prioritou má být i pro Ursulu von der Leyenovou, která zaúkolovala některé své podřízené, aby návrh skloubili s pravidly WTO. Členové komise už navrhli určité cesty, některé z nich by ale pravděpodobně u WTO narazily, jiné jsou pro změnu politicky neprůchodné v určitých státech unie. A ve hře je prý i reorganiazce trhu s emisními povolenkami.

A podobná opatření jako Evropská unie má v programu i Demokratický kandidát na prezidenta v USA, Joe Biden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …