Noviny: Drábkova reforma zdecimovala sociální práci s nejchudšími lidmi

03.04.2014 12:53

Stát často vyplácí dávky pomoci v hmotné nouzi podvodníkům. Jen za poslední dva roky narostly dávky pro chudé o desítky procent. Informuje o tom dnešní MF Dnes s tím, že doplatek na bydlení vzrostl za poslední tři roky 3,5krát. „Zčásti kvůli nárůstu nezaměstnanosti, zčásti však kvůli rozmáhajícímu se byznysu s ubytovnami, kdy se jejich majitelé naučili ve spolupráci s klienty vyšponovat cenu,“ uvádí list.

Noviny: Drábkova reforma zdecimovala sociální práci s nejchudšími lidmi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Problémem podle něj je, že to, zda jsou dávky vypláceny oprávněně, nemá kdo kontrolovat. Generální ředitelství Úřadu práce ČR podle deníku spočítalo, že by v ideálním případě k dosavadním 3791 lidem, kteří mají na starosti sociální dávky, potřebovalo dalších až 1994 úředníků.

Pracovníci úřadů práce tak dle listu stihnou zkontrolovat jen 15 procent žádostí o příspěvek na živobytí a pouhá 1,5 procenta u doplatku na bydlení.

List také s odkazem na výsledky studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, který analyzoval sociální reformu exministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) uvádí, že reforma prakticky zdecimovala sociální práci s nejchudšími lidmi. „Obecní úřady nabyly dojmu, že se jich agenda netýká, referenti (z úřadů práce) dospěli k přesvědčení, že cílem reformy bylo faktické zúžení pomoci lidem v hmotné nouzi na omezenou finanční saturaci prostřednictvím dávek pomoci v hmotné nouzi,“ cituje list autory studie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…