O čem se mám bavit s agrobaronem Babišem? „Ministr Válek“ odmítl poradu. Neměl dělat

20.10.2021 7:12

Mezi končícím premiérem Andrejem Babišem (ANO) a pravděpodobným příštím ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem by se teď napětí dalo krájet. Pánové tasili své slovní pistole a v pomyslném souboji na 30 kroků na sobě nenechávají nit suchou. Andreji Babišovi ostře sekunduje i končící ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch. Mezitím sociolog Daniel Prokop předložil Válkovi nepříjemná fakta.

O čem se mám bavit s agrobaronem Babišem? „Ministr Válek“ odmítl poradu. Neměl dělat
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl nadcházející protikoronavirová opatření koordinovat s budoucí vládou a nabídl post ministra zdravotnictví po Adamu Vojtěchovi expertovi na zdravotnictví z TOP 09 Vlastimilu Válkovi. Válek tuto nabídku odmítl a uhodil na odcházejícího premiéra, že rozehrává další politickou hru.

„Už to, že premiér Babiš vzbuzuje ve veřejnosti pocit, že se nás snaží vtáhnout do debaty s odbornými komisemi, je naprostá lež. Chce nás vtáhnout do debaty s politiky ANO... Ale o čem se mám bavit s právníkem Vojtěchem, s agrobaronem Babišem?“ vypálil Válek v rozhovoru pro server Seznam Zprávy. Ve vládě s StBákem prý sedět nebude.

Válek zdůraznil, že končící kabinet Andreje Babiše koronavirus od srpna neřeší. „Za mě totálně neřeší řízení epidemie, kašlou na to a chtějí nám to zdravotnictví předat v co nejhorším stavu. Já pro to nemám jiné vysvětlení,“ pokračoval v palbě Válek.

Válek a Babiš jsou ve při

Stávající vláda měla podle Válka občany víc motivovat k očkování, protože jedinou ochranou proti nemoci covid-19 je očkování. Pro rizikové pacienty i třetí dávkou. Očkovat se nedaří především v Moravskoslezském kraji. A to je podle Válka problém. A pokud to nepůjde jinak, bude třeba vyhlásit lokální opatření v daném kraji, ale ne v celé republice.  

Válek by si podle svých vlastních slov promluvil s odborníky na Ministerstvu zdravotnictví, ale on tam prakticky žádné nevidí. Debatoval by s nimi o situaci i o uznávání protilátek. Až se stane ministrem, hodlá o tom debatovat s Vojtěchem Thonem, Rastislavem Maďarem a dalšími.

Jenže Babiš si to nedal líbit a přešel do protiútoku.

„Přestaňte nás urážet, pane Válku. My Vás zvali na Radu pro zdravotní rizika. Vybízím ke spolupráci. K debatě s odborníky. Bez politiky. Vy ale nechcete a s tím vaším AntiCovid týmem publikujete jen bezobsažné strategie. Vláda proto zítra rozhodne o dalších opatřeních, i bez vás,“ nebral si servítky odcházející předseda vlády.

Válek a Babiš jsou ve při

Končící ministr zdravotnictví Vojtěch se přidal.

„Poskytli jsme AntiCovid týmu podklady už ve čtvrtek. Tým Ministerstva zdravotnictví je připravený dodat další data a informace hned. Naším úkolem je vyřešit epidemii. Covid nezná politickou příslušnost. Tato prohlášení vypadají spíše, že se bojíte přijmout odpovědnost,“ zaznělo od ministra.

Válek a Babiš jsou ve při

Mezitím sociolog Daniel Prokop předložil pravděpodobnému příštímu ministrovi zdravotnictví Válkovi nepříjemná fakta.  

„Doufám, že (asi) budoucí ministr chápe, že 900 lidí na JIP stojí cca 50 milionů denně, loni při tomto počtu umíralo 100-150 lidí denně, je omezená další péče, poklesne prevence rakoviny atd., je spontánně či řízeně zavřená velká část ekonomiky. Fakt tento přístup musíme opakovat?“ zeptal se.

Válek a Babiš jsou ve při

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…