ODS požaduje odchod náměstka hejtmana Vysočiny za ANO Pavlíka, důvodem je jeho údajné členství v Lidových milicích

04.01.2018 13:15

Občanští demokraté na Vysočině požadují, aby náměstek hejtmana za ANO Josef Pavlík odešel z funkce kvůli jeho údajnému členství v Lidových milicích, dle ČTK. Regionální rada ODS doporučila svému zastupitelskému klubu, aby o tom vyvolal koaliční jednání. Pokud se koalice na výměně na postu náměstka nedohodne, mohla by v ní ODS skončit. ČTK to dnes řekl krajský zastupitel a senátor za ODS Miloš Vystrčil. V krajské koalici je ODS na Vysočině s ČSSD, hnutím ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu.

ODS požaduje odchod náměstka hejtmana Vysočiny za ANO Pavlíka, důvodem je jeho údajné členství v Lidových milicích
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Pokud se vedení kraje do únorového zasedání zastupitelstva nedohodne na změně postu náměstka, navrhnou podle Vystrčila zastupitelé za ODS hlasování o Pavlíkově odvolání. „To by znamenalo porušení koaliční smlouvy a tím de facto konec koalice,“ řekl Vystrčil.

Krajská koalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 29 zástupců, i bez zastupitelů ODS by udržela těsnou většinu. ODS má z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu pět. V loňských krajských volbách vítězní sociální demokraté mají 11 zastupitelů, hnutí ANO devět a koalice Starostové pro Vysočinu čtyři. 

Jihlavský okresní soud v polovině listopadu zamítl Pavlíkovu žalobu na server obcasnik.eu kvůli údajně nepravdivým tvrzením o jeho členství v Lidových milicích. Rozhodnutí není pravomocné, Pavlík se proti němu odvolal. Hlasování o Pavlíkově odvolání navrhli už na prosincovém zasedání krajského zastupitelstva opoziční lidovci. Podle nich náměstek dvakrát lhal o své minulosti, například o členství v KSČ, což je neslučitelné s jeho funkcí. Zastupitelé ale zařazení tohoto bodu do programu neschválili s odůvodněním, že ještě nemají k dispozici písemné znění rozsudku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…