Obama varoval před Trumpem. S pikantním projevem se k němu přidal miliardář Bloomberg

28.07.2016 17:20

Prezident Spojených států amerických Barack Obama promluvil na sjezdu Demokratické strany. Postavil se za kandidátku a svou kolegyni Hillary Clintonovou. Amerika prý ještě nikdy neměla tak vhodného kandidáta na prezidenta, jakým je Clintonová. Miliardář Michael Bloomberg zas varoval před nebezpečím, které představuje „podvodník“ Trump.

Obama varoval před Trumpem. S pikantním projevem se k němu přidal miliardář Bloomberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Dnes před vámi stojím jako váš prezident, abych vám řekl, že jsem více optimistický s ohledem na budoucnost Ameriky než kdykoliv dříve. Musíme ovšem pokračovat v tvrdé práci, to platí zejména pro ty, kteří ještě neměli tu možnost pocítit progres, kterého bylo dosaženo v průběhu posledních sedmi a půl let,“ započal svůj proslov pozitivními slovy Obama.

„Republikáni a demokraté měli vždy odlišné postoje. Na tom není vůbec nic špatného, naopak, to je přesně to, co nás posouvá dále. Ovšem to, co jsme slyšeli minulý týden v Clevelandu, nebylo příliš republikánské, ani s konzervatismem to nemělo příliš mnoho společného. To, co jsme slyšeli, byla hluboce pesimistická vize země, kde se všichni obracejí zády jeden k druhému,“ narážel Obama na nedávný proslov republikánského kandidáta Trumpa.

„Neslyšeli jsme žádné návrhy na řešení problémů, pouze obviňování, zlobu a nenávist. To není ta Amerika, kterou znám. Amerika, kterou já znám, je plná odvahy, optimismu a laskavosti. A když jsem teď zemí projížděl, navštívil všechny státy, všechno toto jsem viděl,“ pokračoval americký prezident na vlně optimismu.

„Všechny tyto vlastnosti ztělesňuje příští prezidentka Spojených států Hillary Clintonová. Sám jsem s ní před osmi lety sváděl urputný souboj, vím, jak je tvrdá. Poté jsem měl čtyři roky možnost z blízka sledovat v praxi její inteligenci a disciplínu. Pochopil jsem, že její neuvěřitelné pracovní nasazení nebylo motivováno touhou po slávě nebo něčem podobném,“ zmínil Obama.

„Dělala to všechno pro své voliče a ani po těch letech nezapomněla, za koho bojuje. Hillary má potřebné zkušenosti. Víte, dokud skutečně neusednete v Bílém domě, nikdy nemůžete pochopit tíhu rozhodnutí, která musí člověk činit. Hillary tam se mnou byla, tyto zkušenosti má,“ uvedl.

„Hillary je člověk, který se nikdy nevzdává. Bez ohledu na to, jak tvrdě je zasažena, nikdy, nikdy se nevzdá. Proto mohu s jistotou říci, že ještě nikdy v historii Amerika neměla kandidáta na prezidenta, který by se do této funkce hodil tak jako Hillary. Ani já, ani Bill se s ní nemůžeme rovnat,“ prohlásil Obama před pobaveným obecenstvem, ve kterém byl spatřen i bývalý prezident a manžel Hillary Clintonové Bill Clinton.

„Proti Hillary stojí Donald Trump, jehož strategie je postavená na přesvědčení, že jestli dokáže vyděsit dostatečné množství lidí, mohl by získat potřebný počet hlasů k tomu, aby se stal prezidentem. Nenabízí vůbec žádná řešení, pouze slogany,“ uvedl Obama.

„Donald Trump si neuvědomuje jednu věc; Američané nepotřebují někoho, kdo by jim vládl, kdo by jim říkal, co mají dělat. Nejsme žádní slaboši, kteří jsou ochotni vzdát se určité části své svobody výměnou za zajištění nějakého imaginárního bezpečí,“ varoval prezident před Trumpem.

Na podvodníky mám čich

Ke kandidatuře a praktikám Donalda Trumpa se vyjádřil i bývalý starosta města New York a jeden z deseti nejbohatších lidí na světě Michal Bloomberg.

„Věřte mi, že v mnohém s Hillary Clintonovou nesouhlasím, ale ať už jsou naše rozpory jakékoli povahy, přišel jsem dnes říci, že tyto vzájemné rozdíly musíme nyní pro dobro naší země odložit stranou,“ uvedl Bloomberg.

„Musíme se sjednotit kolem kandidátky, která může porazit nebezpečného demagoga. Donald Trump za sebou zanechal ‚úctyhodnou‘ sbírku bankrotů, tisíců žalob, rozčílených akcionářů a zklamaných zákazníků. Trump říká, že chce vést zemi stejným způsobem, jakým vede svůj byznys? Bůh nám pomáhej!“ rýpl si do Trumpa Bloomberg.

„Sám pocházím z New Yorku a na podvodníky mám čich,“ pobavil obecenstvo miliardář.

„Jako nestraník vás všechny žádám, abyste se ke mně přidali a podpořili Hillary Clintonovou, ne nutně z loajality k Demokratické straně, ale spíše z loajality k této zemi. Pojďme spolu zvolit mentálně zdravou kandidátku s bohatou, mezinárodní zkušeností,“ uvedl v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…