Tedy, Donalde... Takto se kandidát Trump vyjádřil na dotaz, zda uzná Krym jako část Ruska

28.07.2016 8:44

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump na sebe skutečně umí upoutat pozornost. Včera se mu to opět povedlo, byť je otázka, jestli mu jeho aktuální výroky nezpůsobí spíš problémy. Jeho vyjádření o Krymu a Hillary Clintonové patrně způsobí šok i mezi republikány.

Tedy, Donalde... Takto se kandidát Trump vyjádřil na dotaz, zda uzná Krym jako část Ruska
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Donald Trump je svými kritiky často obviňován z toho, že „fandí“ ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. V minulosti se nechal slyšet, že by se s ním coby americký prezident určitě dokázal dohodnout a v jednom ze svých vyjádření vyzdvihoval Putinovo „vůdcovství“. Na včerejší tiskové konferenci na Floridě však odmítl, že by ruskému vůdci nějak zvlášť stranil. „Nikdy jsem se s ním nesetkal. Nevím, kým Putin ve skutečnosti je. Hovořil o mně pozitivně a řekl, že jsem génius. Já mu za to jen v novinách ze slušnosti poděkoval a to je vše,“ cituje Trumpa deník The Huffington Post.

Poté už ovšem vzbudil Trump mezi přítomnými novináři pozdvižení, když odpovídal německé reportérce Mareike Aden na dotaz, jestli by jako prezident Spojených států uznal Krym jako součást Ruska a zrušil sankce. (The question came from Mareike Aden, a German reporter, who asked him whether a President Trump would recognize Crimea as Russian and lift sanctions on Moscow imposed after its 2014 annexation of the Ukrainian territory. The candidate’s reply: “Yes. We would be looking at that.”) „Ano, na to bychom se  ještě podívali,“ cituje Trumpovu nečekanou odpověď americký magazínThe Atlantic, který také s neskrývaným znechucením a pohoršením poukazuje na nedávné výroky Trumpa o NATO. „Trump zpochybnil existenci NATO a také pátý článek zakládající smlouvy, který hovoří o kolektivní pomoci členskému státu, který je napaden nepřítelem.“

Trump se ale doslova utrhl ze řetězu, když přišla řeč na uniklé e-maily demokratů, které měli údajně publikovat na serveru WikiLeaks ruští hackeři přímo řízení Kremlem. Trump účast Ruska v této kauze zpochybnil, ale zároveň poznamenal, že si přeje, aby ruští hackeři také získali asi 33 000 e-mailů Hillary Clintonové z doby, kdy působila v čele americké diplomacie. „Pravděpodobně budou ztracené nebo smazané. Ale buďte si jistí, že byste tam našli hodně zajímavé věci,“ narážel Trump na kauzu, ve které se ukázalo, že Clintonová tehdy používala proti předpisům svoji osobní e-mailovou schránku a e-maily tak nebyly archivovány.

Ještě podrobněji rozebírá včerejší výroky Trumpa z floridské tiskové konference CNN, která republikánskému kandidátovi od samého začátku není vůbec nakloněna. Byť lze CNN v případě hodnocení Trumpa jen stěží pokládat za objektivní, některé postřehy této americké zpravodajské televize stojí za pozornost. V jedné z dalších otázek byl Trump dotazován přímo reportérem CNN na to, jestli vyzve Putina, aby nezasahoval do amerických prezidentských voleb. „Nebudu mu říkat, co má dělat. Proč bych to měl dělat? Nesvádějme vše na Rusko nebo Čínu. Jde o ty ostudné uniklé e-maily, kde se psalo o Židech, ateistech a dost hanebně se nálepkovalo,“ cituje CNN Trumpa.

Potenciální příští prezident Spojených států se včera také vyjadřoval o Francii. Ve světle zavraždění katolického faráře o teroristických útocích řekl, že tato země již není zemí, jakou bývala. A dále vyprávěl o tom, jak se jeden z jeho přátel chystal do Francie, což by on sám osobně z výše uvedených důvodů neudělal. Kriticky se také Trump vyjádřil k Ženevským úmluvám. „Myslím, že dnes žijeme v úplné jiném světě, než v době, kdy vstoupily v platnost. Není třeba hovořit konkrétně, ale mohu znovu potvrdit, že schvaluji „rozšíření možností výslechů. Prostě proto, že to funguje“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…