Občany motivuje vlastenectví, pochvaloval si armádní poradce záložáky

03.08.2016 22:58

Externí poradce náčelníka generálního štábu Armády ČR kapitán Ludvík Cimburek ve středečních Událostech, komentářích České televize prozradil, proč se dnes hlásí do aktivních záloh víc zájemců než v minulosti. Prozradil, že vojáci aktivní zálohy mohou být za určitých okolností vysláni i na zahraniční mise.

Občany motivuje vlastenectví, pochvaloval si armádní poradce záložáky
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

Armáda eviduje nejvíc zájemců o účast v armádních aktivních zálohách za poslední roky. Občany, kteří se přihlásí, čeká šest týdnů tvrdého výcviku. a zájem mají i ženy. V současném turnusu se nachází 75 účastníků, z toho devět žen.

„Pro někoho je to silný pocit vlastenectví, pro jiného touha si něco dokázat, ale ten pocit vlastenectví převažuje,“ poznamenal Cimburek na adresu zájemců o základní vojenský výcvik. „Je to základ a potom samozřejmě mohou následovat odborné kurzy,“ popsal situaci host. Vojáci v aktivní záloze budou moct být nasazeni na území České republiky, ale i v zahraniční misi. „Zahraniční armády běžně posílají do zahraničních misí i záložáky,“ doplnil. Rozhodující slovo v této otázce má však parlament. Ten rozhoduje o nasazení armády v zahraničí. Věkový průměr příslušníků záloh je prý asi 30 let.

Redaktor MF Dnes Pavel Švec k tématu doplnil, že roste prestiž Armády ČR v očích občanů. „To ještě před patnácti lety nebývalo,“ upozornil novinář. Může za tím být bezpečnostní situace v zemi, ale také solidní materiální podmínky, které armáda nabízí. Faktem je, že některé jednotky jsou v Česku známější než jiné. Slavní jsou např. naši chemici. Armáda by však podle Ševce neměla zapomínat na to, že základní úlohou armády je v podstatě bránit svou zemi. V tomto se prý u pozemního vojska v posledních letech zaspalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…