Obrovský masakr na Novém Zélandu: Útočníci v mešitách pálili do muslimů. Desítky mrtvých. Drastické VIDEO z útoku

15.03.2019 6:41

Novozélandské město Christchurch zažilo masakr. Na dvě zdejší mešity zaútočil jeden či více útočníků. Při střelbě ve dvou mešitách zemřely desítky lidí. Premiérka Jacinda Ardernová uvedla, že obětí je minimálně čtyřicet a dalších pět desítek lidí utrpělo zranění. Policie zadržela tři muže a jednu ženu, pravděpodobně šlo o dobře připravenou akci, informovala Česká televize.

Obrovský masakr na Novém Zélandu: Útočníci v mešitách pálili do muslimů. Desítky mrtvých. Drastické VIDEO z útoku
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Policie uvedla, že zadržení měli v autech připravené výbušniny a nyní zjišťuje motiv činu. Jeden ze čtveřice zadržených je Australan, uvedl australský premiér Scott Morrison. Označil ho za ultrapravicového teroristu. Policie nevyloučila, že stále hrozí nebezpečí. A tak vyzvala všechny mešity v zemi, aby zavřely. A rovněž obyvatele téměř čtyřsettisícového města, aby nevycházeli na ulici.

Střílelo se v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části města. Jeden ze střelců si čin nahrával a před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci, uvedl list New Zealand Herald. Na videu je patrné, že agresor vešel do mešity a začal kolem sebe rozsévat zkázu. Nemířil na nikoho konkrétního, střílel do lidí.

Věřící padali k zemi zranění či mrtví a další lidé padli k zemi v naději, že řádění útočníka přežijí. Když útočníkovi došly náboje, vrátil se ke svému vozu, popadl novou zbraň a vrátil se do mešity zabíjet věřící, informovala ČT.

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně padesát výstřelů. Jiný muž, který byl přímo v jedné z mešit, místní televizi řekl, že střelec přišel dovnitř hlavním vchodem v době modlitby. Když rozpoutal střelbu, lidé začali v panice prchat. Celé krveprolití trvalo podle tohoto svědka několik minut.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová označila dnešní den za jeden z nejtemnějších v dějinách ostrova. Ve dvou mešitách ve městě Christchurch jeden či více pachatelů rozpoutali masakr. Vstoupili do zdejších mešit a začali pálit do lidí. „Došlo k bezprecedentnímu aktu násilí,“ uvedla předsedkyně vlády.

„Mnozí z těch, kteří byli zabiti, mohli být migranti a uprchlíci, kteří přišli na Nový Zéland vybudovat si nový život. Chtěli si z Nového Zélandu udělat svůj nový domov a také to je jejich domov. Patří mezi nás. Osoby, které se dopustily tohoto násilí, ho spáchaly na nás všech. Pro tyto lidi není na Novém Zélandu místo,“ zdůraznila premiérka.

Agentura Reuters však upozorňuje, že nemůže potvrdit pravost videa. Neví, zda ho skutečně pořídil jeden z útočníků.

Politička Amy Adamsová prohlásila, že je zdrcena. „Je hrozné slyšet o střelbě v mešitách ve městě Christchurch“.

Podle posledního sčítání obyvatelstva tvoří muslimové asi jedno procento populace Nového Zélandu.

Policejní komisař Mike Bush však médiím řekl, že motiv činu zatím není znám. Za teroristický útok jej neoznačil. „Řešíme tady zcela bezprecedentní situaci. Je to velmi vážné,“ prohlásil Bush. Počet obětí zatím podle něho není možné sdělit, je jich však „podstatné množství“.

Do jedné z mešit měli namířeno i členové bangladéšského národního kriketového týmu, kteří jsou na Novém Zélandu kvůli sérii mezinárodních zápasů. Jejich plánované další utkání s domácí reprezentací bylo kvůli tragédii zrušeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…