Obžalovaní v kauze BIS k soudu nepřišli, jednání začalo bez nich

17.04.2019 19:40

Někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (Nagyová), lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal ani jeho obchodní partner Tomáš Jindra dnes nedorazili k soudu, který se v novém složení senátu začal zabývat jejich obžalobou v kauze vyzrazení zprávy BIS. Všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím účastníkům řízení nesdělila, zda připustí jako důkaz klíčové odposlechy Rittiga z hotelu Ventana.

Obžalovaní v kauze BIS k soudu nepřišli, jednání začalo bez nich
Foto: Repro BIS
Popisek: Logo BIS z klipu BIS

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 od Nečasové dověděl, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal od BIS utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal právníka Michala na schůzku s Nečasovou, která mu údajně obsah zprávy sdělila. Rittig pak prý mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce. Nečasové za to hrozí až osmileté vězení, zbylým obžalovaným maximálně tři roky. Všichni vinu odmítají.

Soudkyně Monika Křikavová dostala případ na starosti poté, co předchozí předseda soudního senátu Petr Novák nestihl věc uzavřít před svým odchodem do důchodu. Novák nyní pracuje pro advokátní kancelář Eduarda Bruny, který v kauze BIS hájí Nečasovou.

Novákův senát původně uložil Nečasové podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a Michalovi devítiměsíční podmínku a Jindru osvobodil. Vrchní soud mu však věc v září 2017 vrátil k novému projednání s tím, že existují pochybnosti o správnosti skutkových zjištění. Pražskému městskému soudu mimo jiné nakázal, aby se podrobněji vypořádal s tím, zda jsou odposlechy z Rittigových schůzek použitelné jako důkaz. Policie totiž záznamy pořídila při prověřování jiné trestné činnosti.

Křikavová dnes vrchní soud zkritizovala za to, že se ohledně použitelnosti odposlechů „nepochlapil“ a nevyslovil závazný právní názor. „Je to na úkor rychlosti a hospodárnosti řízení,“ poznamenala. Rittigův obhájce Vlastimil Rampula trvá na tom, že odposlechy použitelné nejsou. Státní zástupce Rostislav Bajger si myslí opak a upozornil na nedávné usnesení téhož senátu vrchního soudu, kde použití odposlechů z jiné trestní věci nepředstavovalo problém.

Hlavní líčení bude pokračovat 29. dubna, na kdy soud předvolá jako svědky Nečase, někdejšího šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula a bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…