Odchod STANu z vlády. Výhrůžka je tu

21.02.2024 7:52 | Monitoring

Znáte poslance STAN Ondřeje Lochmana, bývalého starostu Mnichova Hradiště a spolutvůrce strategie pro neformální vzdělávání mládeže v rámci EU? Právě on položil otázku, zda by Rakušanovo hnutí mělo setrvávat v pětikoalici. Důvodem jsou škrty ve školství, které podle něj partneři hodili na ministra Beka, který teď musí vše dohánět. Pod tweetem se následně zhádal s matadory koaličních stran.

Odchod STANu z vlády. Výhrůžka je tu
Foto: Reprofoto: FCB STAN
Popisek: Vít Rakušan na besedě v Mostě

Protesty proti ministru Bekovi, který není schopen sehnat peníze na uklízečky a školníky a přehazuje tento úkol na obce a kraje, zaznívají stále intenzivněji. Naposledy od předsedy Asociace krajů Martina Kuby, který to brněnskému docentu muzikologie sečetl s problémovým systémem registrací přihlášek na střední školy.

Hnutí STAN, které svého senátora Mikuláše Beka na školství nominovalo, reaguje na kritiku poukazováním, že nedostatek peněz daný rozpočtovými škrty je problémem celé vlády, nejen resortního ministra.

Konkrétní podobu dostal tento postoj tweetem poslance Ondřeje Lochmana, který z problémů obvinil ministra financí Zbyňka Stanjuru z ODS. Jeho spolustraník Kuba by proto podle bývalého starosty Mnichova Hradiště a ředitele nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburgu měl mlčet.

„Ministr financí seškrtal v září školství o 30 miliard. Od té doby ministr Bek jen dohání škrty, se kterými Zbyněk Stanjura přišel. A teď člen ODS Martin Kuba kritizuje ministra školství, že nedokáže zajistit finance, které ministr z jeho partaje zablokoval. Za mě je otázkou, jak dlouho má STAN být ve vládě s koaličním partnerem, který má školství v prioritách až za nakupováním benzínek,“ rozjel se poslanec na síti X.

Nakupováním benzínek narážel na nákup sítě čerpacích stanic Robin Oil, kterou provedl státní podnik Čepro. Ten podléhá Ministerstvu financí, ale ministr Stanjura uvedl, že rozhodnutí učinilo vedení podniku a je za něj odpovědné. Jeho úřad prý transakci pouze konzultoval.

Nákup už v minulosti z koalice kritizovali politici STAN a také někteří lidovci.

Nyní tedy transakce posloužila hnutí STAN jako klacek na koaličního partnera. Otázka na přítomnost hnutí STAN ve vládě ale přivedla pod Lochmanův tweet množství současných i emeritních politiků pětikoalice.

„Jestli by něco mělo být na zváženou vaší účasti ve vládě, tak to určitě nebude práce ministrů za ODS, ale vaše absolutně neloajální chování v této vládě,“ napsal mu bývalý ministr za ODS Pavel Drobil. A dodal, že pokud chce STAN hrát stejnou partii, jako lidovci v devadesátých letech, kdy byli ve vládě a současně ji permanentně kritizovali, tak pohoří. Z toho prostého důvodu, že Vít Rakušan opravdu nemá politický talent Josefa Luxe.

 

 

Lochman mu vzkázal, že důvěra, kterou vládě vyslovil, neznamená, že bude podporovat všechno. „V našem systému demokracie je závislá vláda od vůle Sněmovny, ne naopak,“ vysvětlil Drobilovi, že on je suverénem, kterého si ministři mají předcházet.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek pak Lochamana poučil, že rozpočet neschvaluje ministr financí, ale vláda jako celek a posléze Poslanecká sněmovna. Ta první souhlasila s návrhem jednomyslně, v parlamentním tělese přidal svůj hlas pro i poslanec Lochman, který teď vykládá o Stanjurových škrtech.

Ale i na to našel Lochman vysvětlení. „Pro rozpočet jsem hlasoval s tím, že dojde k navýšení kapitoly školství v lednu tak, aby nemuselo docházet k výpovědím,“ odepsal Kalouskovi.

 

 

A dodal, že stejně tak hlasoval pro windfall tax proto, že ministr Stanjura sliboval, že z ní vybere přes 30 miliard. Kdyby tento slib dodržel, nemuselo se prý teď škrtat ve školství.

Podstatu koaličního hašteření ale lapidárně shrnul jeden z diskutujících: „To by vás ty omylem zvolený tlustý holky Urbanová, Vaněk Pivoňková, Šebelová, hnaly, kdyby si musely hledat práci.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Koalice jako pytel blech a všiváků .................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 21.02.2024 11:43:14
Učelové spolčení Lotrandů. U žlabů je těsno. Handlíři se navzájem okopávají. A bude hůř !

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…