Odhalení: Muž lidem milovaný jako Jiří Pospíšil už tu byl. A takto to dopadlo

18.07.2012 11:56

Případ ne nepodobný náhlému odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila se v české historii již jednou odehrál. V listopadu 1965 byl své funkce zbaven mezi veřejností oblíbený ministr školství a kultury Čestmír Císař.

Odhalení: Muž lidem milovaný jako Jiří Pospíšil už tu byl. A takto to dopadlo
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

"Ano, jisté podobnosti tu jsou, a to dokonce ve fyziognomii obou politiků. Oba se vyznačují jistou líbivou měkkýšovitostí, oba se prezentují jako symboly či přísliby změn k lepšímu. Odvolání obou bylo bleskem z čistého nebe," uvádí paralely mezi oběma příběhy redaktor Lidových novin Petr Zídek.

Manažerské nezvládnutí resortu

Čestmír Císař popsal ve svých pamětech oficiální zdůvodnění svého odvolání, které mu sdělil tajemník ÚV KSČ Vladimír Koucký. "Bez dlouhých úvodů mi oznámil, že budu odvolán, protože jsem neplnil dobře a včas všechny úkoly ve školství, v kultuře jsem dělal jinou politiku, než prosazovalo vedení strany, málo jsem se radil s odděleními a tajemníky ÚV a řešil různé otázky sám".

Dle slov komentátora, přeloženo do češtiny o skoro půl století mladší: "manažerské nezvládnutí resortu", jak znělo premiérovo oficiální zdůvodnění odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila.

Přijde i Pospíšilův čas?

I veřejnost reagovala v obou případech podobně. Žádala vysvětlení skutečných motivů, proč byli oblíbení ministři odvoláni a spekulovalo se o skrytém mocenském boji. Připomeňme, že v případě Jiřího Pospíšila organizovali jeho zastánci demonstrace po celé České republice.

"Císař pak přijal ponižující funkci velvyslance v Bukurešti a vyčkával. Jeho čas přišel o tři roky později, kdy se stal jednou z tváří obrodného procesu. Zda přijde čas i zhrzeného ministra spravedlnosti, ukáže až čas, už teď je ale jasné, že jeho politický kapitál odvoláním jen stoupnul," uzavírá Zídek svůj komentář pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…