Odškodnění za pracovní úrazy by se nemělo měnit, rozhodl výbor

12.07.2012 16:12

Sociální výbor Poslanecké sněmovny podpořil myšlenku zrušení zákona o úrazovém pojištění. Původně se od příštího roku mělo změnit odškodňování za pracovní úrazy a nemoci z povolání. Výbor ale doporučil, aby vše zůstalo při starém.

Odškodnění za pracovní úrazy by se nemělo měnit, rozhodl výbor
Foto: ods.cz
Popisek: Miroslav Jeník

Kontrolní výbor projednávání předlohy přerušil do konce srpna, aby měli poslanci čas na podávání pozměňovacích návrhů.

Podle normy z roku 2006 by pojištění od dvou komerčních pojišťoven převzala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), poškození by místo náhrady dostávali rentu. Účinnost zákona se několikrát odsouvala, naposledy na leden 2013. Opozice v sociálním výboru podle Miroslava Jeníka z ODS neúspěšně navrhovala předlohu o zrušení zákona zamítnout. Výbor nesouhlasil ani s dalším návrhem opozičních poslanců na další odklad účinnosti normy.

Členy kontrolního výboru ujišťoval náměstek ministra práce Petr Šimerka o tom, že pokud zrušení zákona schválí, žádný kolaps pojištění zaměstnanců nehrozí. "Budou zachována dosavadní práva zaměstnanců," zdůraznil. Pokud by zákon nebyl schválen, ČSSZ by získala povinnosti, na které není připravena.

Předseda výboru Vojtěch Filip (KSČM) soudí, že za návrhem stojí lobbing některých pojišťoven, které pojištění spravují. "Já mám obavu, že tam ten vliv, nikoli přes ministerstvo práce, ale přes ministerstvo financí existuje," prohlásil.

 

Nyní se pojišťují zaměstnavatelé u dvou komerčních pojišťoven, odškodnění se platí z tohoto pojištění. Vláda chce zpracovat nový koncept, který bude vycházet ze současného principu komerčního pojištění. Systém by se měl upravit a otevřít i ostatním komerčním pojišťovnám. Zavést by se měly také bonusy a malusy. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…