Okamura žádal, aby sněmovna projednávala vládní nákupy roušek. Nikdo další nechtěl

26.03.2021 13:54

Sněmovna měla jednat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Pokud by vládě poslanci vyhověli, nouzový stav by nepřetržitě trval už 7 měsíců. Jenže někteří poslanci položili na stůl i další témata. Lidovec Jan Bartošek chtěl otevřít téma dostavby Dukovan. Předseda SPD Tomio Okamura pak u řečnického pultíku hřímal, že jeho strana je jedinou opravdu opoziční stranou ve Sněmovně a jako jediná je to strana protikorupční.

Okamura žádal, aby sněmovna projednávala vládní nákupy roušek. Nikdo další nechtěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Poslanci v pátek projednávají další žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Lidovec Jan Bartošek však v souvislosti s touto žádost zmínil také téma dostavby nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech a chtěl od vlády slyšet jasné slovo, že ruský Rosatom do tendru rozhodně nepustí. Tohoto ujištění se mu nedostalo.  

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Předseda SPD Tomio Okamura se vrátil k tématu zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého vláda v prvním roce pandemie jednala chaoticky a nehospodárně.

Okamura proto odmítal nouzový stav prodloužit a zdůrazňoval, že jakmile se zlepší počasí, poklesne také výskyt respiračních onemocnění v populaci. Vedle toho by podle Okamury stačilo, aby se zrušily příplatky nemocnicím za covidové pacienty, a počty těchto pacientů by najednou významně poklesly. Okamura je o tom přesvědčen.

Předseda SPD spojil platby nemocnicím za covidová lůžka se zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu, který konstatoval, že vláda jednala v prvním půlroce covidové pandemie chaoticky a nehospodárně.

„A poslanecký klub SPD byl včera odpoledne jediný, kdo to chtěl projednat. Byl pro to prostor po 18. hodině. A všechny ostatní poslanecké kluby kromě SPD hlasovaly pro to, aby tento bod byl vyřazen a aby se na této schůzi ta zpráva, ty závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, tady neprojednávala. To znamená, že i Piráti a další hlasovali pro to, aby se to tady tento týden nemohlo projednat. Takže se ukázalo, že SPD je tady jedinou opoziční a jedinou protikorupční stranou, protože kdy to tady budeme projednávat?“ rozčiloval se Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Včera se to tady na tom jednání ukázalo. Ne slova, ale činy (rozhodují). My jsme byli připraveni tady jednat až do noci, ale bohužel jsme zůstali osamoceni a tento bod byl vyřazen z programu schůze, protože vy všichni ostatní jste nás přehlasovali,“ dodal ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…