Ondráčka: Velké kauzy politiky vyděsily. ODS a TOP 09 už o korupci mlčí

26.09.2013 8:37

Před třemi lety byl boj s korupcí hlavním volebním tématem. V programech největších stran o ní prý bylo bezmála 150 zmínek. Nyní programům vládne oživení ekonomiky a úplatkářství ustoupilo do pozadí.

Ondráčka: Velké kauzy politiky vyděsily. ODS a TOP 09 už o korupci mlčí
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

„Korupce přestává být pro strany atraktivní předvolební téma,“ konstatuje pro MF Dnes David Ondráčka, šéf české pobočky Transparency International. Některé velké kauzy podle něj vyvolaly strach politiků, včetně těch, kteří původně chtěli něco změnit. „Mnoho politiků má pocit, že se jim boj s korupcí vymkl z rukou a vše se obrátilo proti nim,“ vysvětluje protikorupčník.

Nová politická reprezentace podle něj nejspíš bude mít jiné priority, zejména oživení ekonomiky, a další kroky v boji s korupcí nejspíš zůstanou stranou zájmu. Existují sice některé návrhy, třeba prezidentská SPOZ vehementně bojuje za majetková přiznání všech občanů s nadstandardními příjmy, ale to podle Ondráčky rozhodně není pro boj s korupcí klíčové.

„Budou navždy bez výslužného odstaveni od svých profesí. Musí vědět, že jim jde o holý život,“ vyhrožoval před minulými volbami Radek John úředníkům, kterým bude korupce prokázána. Nyní se však podle MF Dnes téma korupce už poněkud „okoukalo“ a tolik netáhne. Navíc ODS a TOP 09 po všech průšvizích společné vlády o tomto problému raději cudně mlčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…