Opatrně s těmi obviněními. Manžel Nerudové krotí Výborného, protože obvinil řetězce

17.12.2023 20:10 | Monitoring

Právník Robert Neruda si povšiml slov ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) v Hospodářských novinách, jenž hovořil o tom, že kartelové dohody tu existují, protože není rozhodně náhoda, když smetana stojí všude 19,90 Kč. Neruda však ve svém příspěvku na sociální síti X Výborného opravuje.

Opatrně s těmi obviněními. Manžel Nerudové krotí Výborného, protože obvinil řetězce
Foto: CNN Prima News
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný v Partii

„Ministr Výborný v Hospodářských novinách: ‚Kartelové dohody tu existují. Není náhoda, že smetana stojí všude 19,90 Kč.‘ Dvě poznámky: stejné ceny nejsou důkaz kartelu. Pravděpodobněji jde o cenové následování. Mimochodem, znakem dokonalé konkurence jsou stejné ceny všech dodavatelů; Kartel je nejen správní delikt právnických osob, ale i trestný čin v případě jednotlivce. S podobnými obviněními bych byl tedy fakt opatrný. Asi i o tom budu mluvit zítra v 9.30 na Českém rozhlasu Plus s předsedou ÚOHS,“ napsal na X.

„Chápu vaši výrokovou zdrženlivost, ale jak poznáte kartelovou dohodu od cenového následování? Není pak celá diskuse tak nejednoznačná, že jí nakonec skoro nikdo nerozumí? Osobně si myslím, že formální tlak ministra pomocí veřejných vyjádření je správný (byť nemusí být korektní),“ zeptal se jeden z uživatelů Nerudy.

„Jak ji poznám? Musím prokázat, že se konkurenti dohodli. O tom, co stačí jako důkaz, existuje už 50 let judikatura. Soutěžní úřady mají nástroje kartelu odhalit jako nikdo jiný. Tlak je O.K., ale korektní. Říkat, že stejné ceny jsou důkaz kartelu, je prostě nebezpečný nesmysl,“ uvedl Neruda.

„Chce to dělat vše pro větší konkurenci mezi potravináři i obchodníky. V tom musí zabrat ÚOHS. A pak je to o kultuře obchodu. Prostě se i obchodníci chovají tak jako v Německu či Francii. Poslední dny ukazují, že to jde,“ poukazoval na rozhovor v Hospodářských novinách sám Marek Výborný.

Ministrova slova pak okomentoval také ekonom Filip Pertold. „Ministerstvo zemědělství má osm výzkumných ústavů a ministr nemá v ruce statistickou analýzu cen potravin na velkých datech. ÚOHS také nedělá žádné ekonometrické analýzy, takže všichni můžou v pohodě spekulovat a velcí hráči se smějí,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…