Osobnosti, odsuďte xenofoba Ortela. Ozvali se Romové úřadující ve vládní radě pro menšiny

30.11.2016 16:25

S výzvou adresovanou veřejně známým osobnostem, aby zvážily svůj postoj k ocenění kontroverzní hudební skupiny Ortel v anketě Český slavík, vystoupili zástupci Romů v Radě vlády pro záležitosti romské menšiny. Informoval o tom server iDnes.cz.

Osobnosti, odsuďte xenofoba Ortela. Ozvali se Romové úřadující ve vládní radě pro menšiny
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Jak server připomíná, druhým oceněným v kategorii zpěvák byl Tomáš Ortel, jehož kapela bývá spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítají texty namířené proti menšinám. Protest proti Ortelovi vyjádřil už v sobotu při předávání ceny romský zpěvák Radek Banga opuštěním sálu karlínského divadla. Nesouhlas vyjádřilo ještě pár dalších umělců.

Celý text je ZDE.

„Oceněná skupina má jasné napojení na extrémní pravici a hlásá myšlenky neslučitelné se základními právními dokumenty České republiky tím, že podporuje nenávist vůči skupinám osob. Takovým interpretům nelze vyjadřovat jakoukoliv podporu,“ uvedlo ve výzvě deset členů vládní rady. Obrátili se v ní na ty osobnosti veřejného života, které se k udělení ceny ještě veřejně nevyjádřily. „Nepodporujte xenofobii a nenávist tím, že budete hledat omluvy, přehlížet fakta a mlčet,“ uvedli podepsaní členové.

Jak server také uvedl, na atmosféru Ortelových koncertů upozornil na Facebooku i režisér Vít Klusák, který nedávno točil koncert ve Frýdku-Místku. „Opakovaně se tam hajlovalo a padaly hlášky typu ‚židáci a cikáni ať chcípnou‘,“ uvedl.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…