Padla hrůzná svědectví o Tálibánu! Šaría prý bude všude. Střílení, vypichování očí a sekání rukou...

20.08.2021 21:17

Hnutí Tálibán v neděli obsadilo hlavní město Afghánistánu Kábul. A začíná se to prý projevovat. O tom promluvila mladá Polka z Kábulu. Ženy smějí vyjít na ulici prý jen zahaleny a v doprovodu příbuzného. „Všechno to je právo šaría.“ Situace je nejistá. Tálibán údajně seká ruce a vypichuje oči. Známy jsou už i případy několika zabití.

Padla hrůzná svědectví o Tálibánu! Šaría prý bude všude. Střílení, vypichování očí a sekání rukou...
Foto: Repro Al-Jazeera
Popisek: Zástupci hnutí Tálibán v prezidentském paláci v Kábulu

„Nebude tu vůbec žádný demokratický systém, protože ten v zemi nemá žádné kořeny. Nebudeme diskutovat, jaký typ politického systému bychom měli v Afghánistánu zřídit, protože je to jasné. Bude tu právo šaría, a hotovo,“ uvedl Vahídulláh Hášimí, který má přístup na jednání vedení tálibů.

Co takové právo šaría vůbec znamená? Do médií o tom promluvila mladá Polka Monika Jonnah, která se do Afghánistánu přivdala. „Ženy nemohou chodit samy venku. Musí mít u sebe mužského člena rodiny a mít burku. Nemohou chodit do práce, ale to nemůžu potvrdit,“ řekla žena.

Situace něžného pohlaví v zemi je tedy stále nejistá. „Nemohou prý chodit do škol, ale to není potvrzené, protože například v Kábulu jsou pro ně školy stále otevřené. Ženy ale musí nosit modrou burku nebo černý hidžáb, který skrývá většinu těla,“ doplnila Polka.

Podle americké stanice Fox News byla v afghánském městě Taloqan extremisty zastřelena žena. Důvodem mělo být, že byla podle tálibánců nedostatečně zahalena na veřejnosti. 

Tálibánští ozbrojenci podle ní hlídkují u cest a zastavují a kontrolují každé jedoucí vozidlo. Prohlížejí údajně například i mobilní telefony, aby zjistili, zda dotyčný nepracuje pro vládu či západní spojence. „Bohužel znám rodinu, jejíž člen byl zadržen Tálibánem, protože ho někdo nahlásil. Pracoval v oblasti lidských práv. Zabili ho,“ nechala se slyšet Jonnah, která žije v centru Kábulu. 

To může potvrdit třeba i válečný veterán Lubomír Němec. Ten popsal svoji zkušenost s Tálibánem následovně: „Pamatuji si, jak Tálibán zadržel několik dělníků pracujících s koaličními vojáky na opravě silnice. Pro výstrahu jim usekali ruce a vypíchali oči.“

Polka následně ještě dodala: „V Kábulu se nedoporučuje chodit ven nikomu, dokud se situace neuklidní. Ani mužům. Tálibán všechny nabádá, aby zůstali doma, všechno prý bude v pořádku. Co bude potom, nevím. Myslím si však, že to bude jako v ostatních provinciích. Všechno to je právo šaría.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…