USA a Británie udeřily na Rusko. Sedm špionů má teď opravdový problém. Může za to novičok a Navalnyj

20.08.2021 20:17

Rusko versus západní mocnosti! Začínají se dít věci. Spojené státy a Velká Británie zveřejnily seznam jmen. Ten prý odhaluje, kdo může za útok na opozičníka a velkého kritika prezidenta Putina, Alexeje Navalného. Do příběhu je podle všeho údajně zamotaná ruská tajná služba a novičok. Kreml prý zatím mlčí!

USA a Británie udeřily na Rusko. Sedm špionů má teď opravdový problém. Může za to novičok a Navalnyj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjádření podpory Alexeji Navalnému a nesouhlasu s jeho zadržením. Protest byl namířen také proti současnému prezidentovi Ruska Vladimiru Putinovi

Američané a Britové dnes zmrazili majetek a zakázali vstup na své území celkem sedmi Rusům, kteří byli údajně zapojeni do otravy opozičního předáka Alexeje Navalného. Obě západní země rovněž vyzvaly Rusko k respektování úmluvy o chemických zbraních. 

Na seznamu Británie a USA jsou tato jména: Alexej Alexandrov, Vladimir Panjajev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kirill Vasiljev, Stanislav Makšakov, Alexej Sedov. Podle dostupných informací byl například první zmíněný Alexej Alexandrov operativcem v kriminalistické jednotce v Tomsku, kde byl Navalnyj otráven.

V dokumentu o sankcích se například píše: „Důkazy zahrnující záznamy o telefonátech a cestách naznačují, že Alexej Alexandrov byl jedním z operativců zapojených v použití chemické zbraně při pokusu o vraždu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného během jeho návštěvy na Sibiři v srpnu 2020.“

Britský ministr Dominic Raab údajně bere sankční seznam jako varování Rusku. Používání chemických zbraní podle něj porušuje mezinárodní právo. „Podporujeme Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a plnou implementaci její úmluvy. Litujeme, že ruské úřady nedokázaly vyšetřit a věrohodně vysvětlit použití chemické zbraně proti panu Navalnému na území Ruska, ve světle povinností Ruska jako signatáře OPCW,“ napsal do společného prohlášení Bílý dům.

Navalnyj byl loni v srpnu z nemocnice v sibiřském Omsku, která ho přijala s příznaky otravy, dopraven na léčení do Berlína. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou látkou ze skupiny novičok. Útok na svou osobu Navalnyj přisuzuje prezidentu Putinovi a ruské tajné službě FSB. Opoziční předák si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce 2,5 roku za údajnou zpronevěru.

Kreml se k sankcím ze strany Británie a USA nevyjádřil. Obvinění z útoku na Navalného však odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…