„Terorismus lze zvládnout a s Tálibánem se pokusíme jednat,“ řekla Merkelová k Afghánistánu. Putin byl opatrnější. Padla vážná slova o Ukrajině

20.08.2021 20:38

Ruský prezident Vladimir Putin se sešel s kancléřkou Angelou Merkelovou. Probrali Afghánistán, Ukrajinu i Navalného. Tálibán by neměl podle Putina expandovat do zahraničí. Podle Merkelové terorismus lze zvládnout.

„Terorismus lze zvládnout a s Tálibánem se pokusíme jednat,“ řekla Merkelová k Afghánistánu. Putin byl opatrnější. Padla vážná slova o Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Ruský prezident Vladimir Putin se sešel s německou kancléřkou Merkelovou v Moskvě. Na společné tiskové konferenci například prohlásil, že hnutí Tálibán nesmí svou nově nabytou moc v Afghánistánu šířit do zahraničí. Kancléřka, jejímž zvykem je očividně situace zkrátka zvládat, k situaci v Afghánistánu řekla, že riziko terorismu v Afghánistánu lze prozatím zvládnout a že je třeba se pokoušet s Tálibánem jednat.

V diskusi s Putinem Merkelová údajně nastolila i téma opozičníka Alexeje Navalného a žádala jeho propuštění. Navalnyj si v současnosti odpykává trest v ruském vězení za údajnou zpronevěru. Ruský prezident v odpovědích na dotazy novinářů však jasně naznačil, že žádost Merkelové zůstane nevyslyšená, a zopakoval stanovisko Kremlu, že Navalnyj si odpykává tresty za porušení zákona a že byl odsouzen za trestné činy, nikoli za své politické aktivity.

Rozdílné postoje mají státníci i ve věci bojů na východní Ukrajině. Kancléřka Merkelová zdůraznila zejména nutnost udržet mírové rozhovory mezi stranami při životě. Putin se naopak domnívá, že Ukrajinci chtějí mírová jednání opustit, a Německo by na ně mělo vyvinout tlak. Kyjev podle něj také porušuje minské mírové dohody z roku 2014 až 2015.

Merkelová už bezprostředně před setkáním s Putinem dala najevo, že Německo chce v dialogu s Ruskem pokračovat. „Nehledě na naše neshody v názorech je dobře, že spolu hovoříme. Tyto kontakty chceme nadále udržovat,“ řekla kancléřka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…