Pan poslanec Babiš? Šlachta v neděli večer zapnul kameru a odvysílal málo vídanou smršť

31.08.2020 13:37

Robert Šlachta po téměř třiceti letech služby u policie a celní správy napsal s Josefem Klímou knížku o všem, „o čem jsem předtím nemohl mluvit". Nejen k tomuto tématu se vrátil v rámci cyklu Napřímo, jehož první část odvysílal v neděli večer na svém profilu na facebooku.

Pan poslanec Babiš? Šlachta v neděli večer zapnul kameru a odvysílal málo vídanou smršť
Foto: repro FB, tan
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí
Tento formát je pro české politiky poměrně velkou neznámou. Spočívá v tom, že dotyčná osobnost čte právě přicházející dotazy a následně na ně odpovídá. Šlachta v rámci šedesáti minut živého vysílání reagoval nejen na pozitivní, ale taky na vyloženě negativní věci. ParlamentníListy.cz se tímto jeho videem v pondělí detailně zabývaly.

Šlachta se jako prvnímu tématu věnoval svému údajnému prověřování ze strany policie. Tuto skutečnost před několika dny oznámil ministr vnitra Jan Hamáček, čímž Šlachtu víceméně pobavil. „Podle vyjádření tiskového mluvčího Ministerstva vnitra policisté čtou knihu, tak jestli ji čtou v pracovní době, asi v ní něco hledají," konstatoval v rámci cyklu Napřímo, jehož první díl na svém facebooku odvysílal v neděli.

Dalším palčivým tématem byly dotazy týkající se korupce. Ta pro Šlachtu znamená mor.

„Já si myslím, že není to jen o korupci, ale i o klientelismu, o vazbách, které nikdo nedokázal narušit. Za sebe mohu říct, že jsme se snažili do těch struktur dostat. Kolikrát to vysvětluju, že policista na začátku (kauzy) nemůže ani vědět, jak ta kauza nakonec u soudu dopadne," zmínil bývalý ředitel ÚOOZ. V další části se opřel taky do současné podoby policie, která je podle jeho slov „jiná, než u které jsme sloužili my".

S tím de facto souvisel i další dotaz: Co by Robert Šlachta udělal v případě, kdyby vstoupil do vysoké politiky a stal by se ministrem vnitra.

„Tak to jsem nečekal, že na mne půjdete takto od podlahy v neděli večer," glosoval zprvu nevážně. Pak ale tuto humornou masku odhodil. „Odpolitizovat Ministerstvo vnitra od policie, to je jedna z nejdůležitějších věcí, je totiž cítit, že policejní prezident je po vůli ministra. Druhá věc? Usměrnění priorit. Chtěl bych slyšet, že prioritou současnosti je fakt, že policie se bude zabývat hlídáním veřejných financí: jde třeba o dotace. A třetí věc? Ti, kteří odešli, by byli požádání, jestli se nechtějí vrátit," zmínil také.

Doplňme, že s podobným návrhem dosud nikdo nepřišel.

Dotazy však nebyly jenom takříkajíc po vůli. Někteří z diváků Šlachtovi napsali, že jím připravený zátah na Úřadu vlády proti Petrovi Nečasovi mohl být na politickou objednávku. Chtěli vědět, „kde je to zlato, kde jsou ty důkazy". Šlachta za dotaz poděkoval. Zlato podle něho, jak ostatně média několikrát uveřejnila, je uloženo na Krajském soudu v Olomouci. Expolicista následně vyjmenoval celou řadu důkazů, s nimiž podle něj pracovaly jak soudy, tak státní zástupci. „To vám připadá málo?" povzdechl si.

Popsané video dosud vidělo přes 11 tisíc diváků a vysloužilo se zhruba 600 zdvižených palců.

Z otevřených zdrojů

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
Robert Šlachta je bývalý český policista a celník, od ledna 2008 do června 2016 ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), od srpna 2016 do listopadu 2019 náměstek generálního ředitele Celní správy České republiky a vedoucí sekce pátrání Celní správy ČR.

V souvislosti s plány na reorganizaci policejních útvarů, při které došlo ke sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality do jednotné Národní centrály boje proti organizovanému zločinu, požádal 10. června 2016 o uvolnění ze služby a odchod do civilu k 30. červnu 2016. Útvar po Šlachtovi dočasně vedl Milan Komárek, pak ÚOOZ jako samostatný orgán zanikl. V srpnu 2016 přijal nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy. Od 22. srpna byl zařazen na místo zástupce celního úřadu pro Pardubický kraj a od 1. září byl pověřen funkcí náměstka pro pátrání. V září 2019 však oznámil, že si ke konci listopadu téhož roku podal žádost o uvolnění ze služebního poměru. Důvody slíbil sdělit, až nebude ve služebním poměru. Zatím jen naznačil, že se nejednalo o nic společného s jeho působením u Celní správy ČR. Byla to prý směs toho, co se mu „pracovně i osobně dělo“. Na konci listopadu 2019 skutečně odešel do civilu. V následném rozhovoru uvedl, že k rozhodnutí ho vedla situace kolem zrušení ÚOOZ i následné dění kolem NCOZ.

V roce 2020 vydal knihu Třicet let pod přísahou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…