Pánek varuje před podbízením se Rusku: Možná to pomůže jednorázově k menším kontraktům, když si plácnou nad vodkou

10.02.2018 15:39

Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek se nechal slyšet, že se ze společenské debaty vytrácí úcta a respekt. Podle jeho slov k tomu výrazně pomáhají čeští politici bez schopnosti věcného jednání. „Ukazují, že vulgarita a hrubost je v diskusi normální,“ řekl Pánek serveru Info.cz.

Pánek varuje před podbízením se Rusku: Možná to pomůže jednorázově k menším kontraktům, když si plácnou nad vodkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Pánek v rozhovoru také uvedl, že podbízení se Rusku a Číně není kvůli dobrému byznysu potřeba. „Naopak může poškodit reputaci země,“ zmínil. „Možná to může jednorázově pomoci k nějakým menším kontraktům, když si politici plácnou nad vodkou. Pokud mají být ale české firmy dlouhodobě konkurenceschopné i na trzích v těchto autoritativních zemích, není nutné takto podlézat,“ zmínil dále Pánek.

Rozhovor se pak stočil rovněž k podpoře politických vězňů ve světě, k níž Pánek vyzývá. „Dobře si ještě pamatuji na situaci politických vězňů v Československu, ostatně můj otec byl vězněn v 50. letech, takže to je takové moje téma. Stoupá můj obdiv k lidem, kterým je 50 let, žijí v takových zemích jako je Rusko, Venezuela nebo Ázerbájdžán a jsou ochotní kvůli principům říkat a psát věci na rovinu, přestože je to může stát mnoho let svobody,“ sdělil Pánek.

  • Původní text ZDE

Aktivní účastník sametové revoluce se pak vyjádřil i k aktuální politické scéně, kdy podle něj v posledních deseti letech došlo ke zpragmatičtění a hodnotovému vyprázdnění. „V 90. letech to vypadalo, že téma lidských práv a svobody bude postupně sílit všude na světě, ale tak posledních deset let je tendence spíše opačná. Sílí spíš autoritářské nedemokratické režimy. Evropa se Severní Amerikou trochu více řeší samy sebe. Demokracie oslabila a zastavila svoji expanzi do dalších států. Spíše je ráda, že hájí ty země, ve kterých je,“ zmínil Pánek. 

„Jsem přesvědčen o tom, že pokud má být Česká republika dobrým místem pro život nás i našich dětí, musí svoji budoucnost spojit se západní Evropou, nikoli s Ruskem, Moldavskem a Čínou,“ dodal také Pánek.

Závěrem se vyjádřil k dezinformacím a k boji s nimi. Velkou roli podle něj hraje mediální vzdělávání. „Například v severských zemích, kde se snaží mladé lidi vést ke kritickému názoru, mají dezinformace desetinový dosah než tady. Myslím, že by bylo také potřeba, aby lidé, kteří jsou znepokojeni tím, že internetem se šíří falešné zprávy, začali sami aktivně něco dělat,“ sdělil závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…