Past na Petra Pavla. Začínají problémy, přijde zklamání. U Klause jsou si jisti

13.09.2023 14:45 | Monitoring

Ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl hodnotil výkon nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. „Funkcí prezidenta by měla politická kariéra člověka vrcholit, končit, nikoli začínat,“ uvádí Weigl v Rádiu Prostor s tím, že to vnímá jako jisté riziko. „Zklamání musí nevyhnutelně přijít.“

Past na Petra Pavla. Začínají problémy, přijde zklamání. U Klause jsou si jisti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Petr Pavel má za sebou půlrok ve funkci prezidenta, jeho dosavadní působení na Hradě posoudil Weigl následovně: „S prezidentstvím Petra Pavla zažíváme novou etapu v historii tradice českých prezidentů, protože až doposud byl prezidentem vždy vrcholný politik, člověk, který se pro svou funkci kvalifikoval svou dlouhou politickou aktivitou a v době, kdy byl volen, zastával prominentní místo na špici celého toho politického pelotonu, všechno to byly známé těžké váhy politiky,“ uvedl Weigl v Rádiu Prostor.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
„Letos jsme tedy vstoupili do zcela nové etapy, kdy se hlavou státu stává někdo, kdo se politikem v té nejvyšší funkci teprve stává. Je to jeho první vstup na politickou scénu, je to něco, co jsme dosud nezažili. Já osobně jsem zastával vždy názor, že funkcí prezidenta by měla politická kariéra člověka vrcholit, končit, nikoli začínat. Teď zažíváme prvních šest měsíců prezidenta, který tímto tradičním postupem neprochází,“ dodává.

Podle Weigla to svým způsobem imituje poměry na Slovensku. „Slováci si něco podobného zkoušeli dvakrát a prezident Kiska a prezidentka Čaputová, to byly ve veřejném prostoru zcela neznámé osoby, které byly vytaženy a zvoleny slovenskou veřejností, což ukazuje mimo jiné na její značnou dezorientaci a bezradnost. A nedopadlo to na Slovensku dobře,“ pokračuje Weigl.

„Prezident Pavel je jako politik nováček a je to jisté riziko. Petr Pavel má otevřené dveře na všech stranách, všichni se k němu mile chovají, média ho hýčkají, to je ta příjemná stránka té věci, ale jako vše na světě i tahle příjemná stránka má svou odvrácenou tvář a tou jsou ta obrovská očekávání, která ten člověk – i kdyby to byl největší politický talent a génius – naplnit nikdy nemůže. Okamžik očekávání je následován okamžikem zklamání, které musí nevyhnutelně přijít,“ říká Weigl, který působil jako poradce prezidenta Václava Klause.

„Pokud ten člověk nemá politické zkušenosti a není obklopen zkušeným týmem, aby mu umožnil se těch rizik vyvarovat, tak na něj čekají různé pasti a úskalí, část můžeme sledovat už v současné době. Začínají se objevovat větší či menší problémy, které po té euforii a po tom všeobecném nadšení prezident zažívá. Že není s tou situací spokojen, o tom svědčí personální změny, které v posledních dnech udělal,“ přemítá Weigl nad prezidentováním Petra Pavla.

Věci podle Weigla nepřidává ani přímá volba. „Přímá volba znamená, že dominantní disciplínou, kterou se ten prezident a jeho tým zabývá, je marketing. Přímá volba je velká reality show, kde mediální stránka věci hraje zásadní úlohu. Všední úřadovaní hlavy státu vyžaduje jiné vlastnosti, kompetence a jiné priority než marketingová stránka věci. Myslím, že pan prezident Pavel se teď nachází ve fázi přechodu od té marketingové práce s prezidentskou kanceláří k té věcné vybudovat si nějaký profesionální aparát.

Když prezident oznamoval svůj tým, jmenoval spoustu osobností, mediálních celebrit, velmi známých jmen z minulosti, to velmi dobře působí, ale obávám se, že co postrádá, jsou lidé na práci. Prezident Pavel končí s marketingovým výkonem funkce, být obklopen celebritami nestačí. Celebrity přijdou jednou za čas jej navštívit, ale on potřebuje profesionální podklady a profesionálně připravené aktivity, mít kolem sebe lidi, kteří znají dobře politickou scénu a vyznají se v parlamentní politice,“ dodává Jiří Weigl. Zmínil například postoj prezidenta k důchodové reformě, což je především politická otázka, kde musí mít dobře promyšleno, jak se zachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

já jsem rozhodně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 13.09.2023 15:33:48
žádné naděje do jenerála nevkládal, proto jsem ho nevolil. Případné zklamání si musí se svým svědomím srovnat těch 3 miliony voličů, kteří mu z nenávisti k babišovi dali hlas. Tak si to užijte, jsme pro srandu celému civilizovanému světu. Lituji jen, že jsem kdysi cinkal klíčema. Bylo to k ničemu. Jsme tam co jsme byli ale máme se mnohem hůře. Dnes se nám vrchnost otevřeně vysmívá, ta minulá by si to nedovolila

|  16 |  0

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…