Pekarová Adamová zaútočila na Janu Maláčovou. Zde je důvod

09.09.2019 22:19

Poslankyně a první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se v komentáři pro Právo vyjádřila k návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na zřízení sdílených míst. Podle Adamové nejde o dobrý nápad a řešením by prý bylo zrušení minimální výše povinných odvodů na zdravotním pojištění. „Zkuste se občas poptat v praxi... uvidíte těch překvapení...,“ oponuje Adamové na Twitteru jeden z uživatelů s tím, že prý jsou v praxi sdílená místa užitečnější. A došlo i na „návrh sdílených ministerských křesel“.

Pekarová Adamová zaútočila na Janu Maláčovou. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Měla by Poslanecká sněmovna schválit zprávy o hospodaření České televize?

12%
88%
hlasovalo: 10746 lidí
„V komentáři pro Právo píšu o tom, že návrh paní Maláčové na vytvoření sdílených míst, které by dotoval stát, není dobrým nápadem. Řešením je podle mě zrušení minimální výše povinných odvodů na zdravotním pojištění. Takovou změnu zákona jsem již navrhla,“ napsala poslankyně na svůj Twitter a přiložila i zmiňovaný komentář.

„ČSSD nám opět ukázala, jak si představuje zpružnění pracovního trhu. Tentokrát chce ministryně Maláčová zavést v rámci novely zákoníku práce takzvaná ‚sdílená pracovní místa‘. Doufá, že tím vyřeší problém nedostatku flexibilních úvazků. Výhodou oproti klasickým částečným úvazkům má být to, že takové místo vytvoří vždy jeden plný úvazek, ačkoli de facto půjde pouze o kombinaci dvou úvazků zkrácených,“ načíná svůj komentář o částečných úvazcích Markéta Pekarová Adamová.

Podle Adamové „nejde o nic jiného než o slovíčkaření, které v praxi nic neřeší“, jelikož jsou pro zaměstnavatele důležité náklady na pracovní místo a za současné situace jsou pro ně dva částečné úvazky prostě a jednoduše z pohledu nákladů méně výhodné než jeden plný. „Zaměstnavatel si umí poradit s organizací práce těch zaměstnanců, kteří společně vyplní jedno pracovní místo. To je pro něj to nejmenší a to jediné může takzvané sdílené místo řešit,“ tvrdí.

Dále upozorňuje, že se tím neřeší fixní náklady, „kupříkladu na zaškolení dvou nových lidí, ani papírování dvou úvazků místo jednoho se zaměstnavateli tímto nástrojem stejně nesníží a nezanedbatelná je i výše odvodů na zdravotním pojištění“. „Její minimální výše je stejná na částečném úvazku, i když zaměstnanec vydělá méně než minimální mzdu, jako kdyby ji vydělal,“ doplňuje.

Celý návrh ministryně Maláčové označuje za „krkolomné řešení“ s dalšími náklady pro stát. „Paní ministryně chce tento problém řešit tím, že by sdílená místa dotoval stát. Stát tedy bude nadále raději vybírat od lidí a firem vysoké daně a odvody, jen aby je vzápětí mohl přerozdělit na dotacích,“ píše. Logickým řešením by podle Adamové pak bylo zjednodušení poskytování zkrácených úvazků skrze snížení zdravotních odvodů.

A na závěr nabízí i možné řešení s narážkou, „proč se drbat pravou rukou za levým uchem, když je efektivní řešení již dávno na stole“: „V této konkrétní věci jsem již loni předložila změnu zákona, aby se minimální výše povinných odvodů na zdravotním pojištění zrušila a všichni zaměstnanci platili spravedlivé pojistné ze svých skutečných mezd. Čisté příjmy zaměstnanců tak vzrostou a zaměstnavatelé získají větší motivaci takové úvazky nabízet.“

Někteří lidé však na návrh Adamové reagují dosti nevěřícně. „Máme jeden z nejvíc podfinancovaných zdravotních systémů. A vy navrhujete částečně rušit odvody na zdravotní pojištění?“ píše například jeden z uživatelů pod přezdívkou Bob Čáp.

Podle jiného uživatele jsou zase v praxi mnohem užitečnější sdílená místa. „Zkuste se občas poptat v praxi... uvidíte těch překvapení...,“ doporučuje poslankyni Svatopluk Houžva.

A uživatel Kdosi pak přišel dokonce i s nápadem na „sdílení ministerských křesel“. „Co takhle navrhnout sdílená ministerská křesla. Že by těch super nápadů bylo dvakrát více,“ píše s narážkou na zmiňovaný návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…