Piráti nechtějí korupci ani být ve vládě

25.08.2012 16:26

Česká pirátská strana chce zasednout v Senátu i v krajských zastupitelstvích. Do vlády se ale piráti radši nehrnou.

Piráti nechtějí korupci ani být ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Pirátská strana má ambice dostat se v podzimních volbách do krajských zastupitelstev i do Senátu a kandidovat hodlá za dva roky i do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu, prohlásil předseda České pirátské strany Ivan Bartoš do celostátním fóru strany. Piráti na něm volí nové vedení a Bartoš svou funkci obhajuje. Soupeřit s ním o předsednické křeslo nikdo nechce.

Do pětičlenného předsednictva kandidují student Jakub Michálek, analytik Vítězslav Praks, student Mikuláš Ferjenčík, ředitelka základní školy Lenka Matoušková, manažer Ivo Vašíček a předseda brněnských Pirátů Marcel Kolaja, který byl loni spolupředsedou Pirátské internacionály.




Hlavně transparentnost

Do senátních voleb vysílají Piráti dva vlastní kandidáty: Patrika Doležala v Brně a Lenku Matouškovou na Benešovsku. "Prosazovat chceme především transparentnost," sdělila Matoušková, která se chce dnes ucházet o funkci stranické místopředsedkyně. Považuje za reálné, aby zástupci Pirátů zasedli v Senátu i v krajích.

Transparentností chtějí Piráti podle ní předcházet korupci. Piráti budou prosazovat, aby při výběrových řízeních, kde se korupce často vyskytuje, byly všechny doklady dostupné občanům na internetu. Lidé by měli mít možnost se k nim vyjadřovat.

"Každopádně nemáme aspiraci být vládní stranou, nechceme být v klasické koalici," zdůraznila. Když se v parlamentu hlasuje, pak je podle ní důležité jít především za myšlenkou, za věcí, aby stát fungoval.

Třetí nejsilnější na světě

Česká pirátská strana má 223 členů a 987 registrovaných příznivců. Stav jejího účtu je 281.200 korun. Facebookovou stránku Pirátů sleduje přes 30.000 uživatelů, což z ní dělá třetí největší stranu světového pirátského hnutí. Pirátské strany vznikly jako reakce na pokusy o údajné omezování základních občanských práv vlivnými lobbistickými skupinami. Sdružují se v Pirátské internacionále.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…