Piráti proti migračnímu paktu. Michálek v ČT osvětlil důvod

18.04.2024 21:54 | Monitoring

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v pořadu Interview ČT24 prozradil, jak se Piráti stavějí k migračnímu paktu, který opozice označuje za zradu českých národních zájmů a svolala kvůli němu další mimořádnou schůzi Sněmovny. „Doporučuji tu debatu ignorovat,“ řekl s tím, že zaznívá jen zbytečné strašení. Zároveň vysvětlil, proč Piráti přicházejí s dvacetibodovým plánem s názvem „Republika v pohybu“, kterým chtějí rozhýbat českou ekonomiku.

Piráti proti migračnímu paktu. Michálek v ČT osvětlil důvod
Foto: Interview ČT24
Popisek: Jakub Michálek

Pirátský plán „Republika v pohybu“ na rozhýbání ekonomiky stojí na třech pilířích. První se soustředí na snahu dostat lidi na trh práce. Piráti si kladou za cíl například zajištění 100 000 nových míst pro předškoláky, zjednodušení systému oddlužení, podporu zkrácených úvazků či zjednodušení procedury náboru pracovní síly ze zahraničí. Další návrhy jsou také přijetí eura, zvýšení minimální mzdy, zvýšení učitelských platů a podpora investic.

Michálek nejdříve vysvětlil, proč Pirátská strana představuje vlastní ekonomický plán na příští léta a nepřináší konkrétní návrhy na vládu. „Tak nějak jsme si říkali, že tu začala převládat určitá skepse. Ostatně i někteří vládní představitelé dokonce řekli, že vláda končí s reformami. My jako Piráti tomu říkáme ne. My jsme sem šli s nějakou misí. Když jsme tohle slyšeli, tak jsme si řekli, že tohle není ta cesta.“

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Na dotaz, zda to lze chápat i jako výraz frustrace z koaličních partnerů, Michálek uvedl: „Neříkal bych tomu frustrace. Spíše bychom si přáli, abychom to opravdu rozpohybovali a ukázali jsme nějaký elán. Naše republika by měla mít ambice a měla by si nastavit ty cíle,“ řekl k pirátským návrhům na oživení ekonomiky s tím, že přicházet s nimi budou podle toho, jak budou aktuální.

Okomentoval také návrhy ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na rušení Ministerstva pro místní rozvoj, v jehož čele je aktuálně Ivan Bartoš. „No, bóže. Kdybychom se podívali na náš stát, tak těch agend, které by se daly zeštíhlit, je celá řada,“ uvedl Michálek, který tento resort nepovažuje za nadbytečný a podle něj má svou úlohu.

Emotivní debata se v Poslanecké sněmovně vedla o migračním paktu, který v minulém týdnu schválili europoslanci. Mimořádnou schůzi k migračnímu paktu vyvolalo opoziční hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš pakt v úvodu schůze označil za největší zradu v novodobých dějinách Česka.

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 16014 lidí
V zásadním hlasování v Evropském parlamentu žádný z pirátských europoslanců pro klíčová ustanovení migračního paktu nehlasoval. „My jsme k tomu paktu měli dílčí výhrady. Proto se naši europoslanci rozhodli to nepodpořit. Samozřejmě je to určitě lepší než nedělat nic. Je to krok k lepšímu, jsou to určité bezpečnostní záruky,“ řekl Michálek.

Přiznal, že debatu ve Sněmovně k migračnímu paktu nesleduje. „To není racionální debata. To je snaha dostat se lidem pod kůži. Je to šíření stokrát opakovaných tvrzení, aby se lidem zaryla do hlavy a získali negativní emoce. Doporučuji tohle ignorovat. Nejsem v žádném týmu,“ řekl ke sněmovní debatě o migračním paktu na mimořádné schůzi, kterou vyvolalo hnutí ANO.

Velká část českých politiků zpochybňuje tvrzení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že Česko skutečně má výjimku z tzv. povinné solidarity vzhledem k tomu, že přijalo velký počet uprchlíků z Ukrajiny. „Je to samozřejmě úplná taškařice a přetahovaná. Je tam jasně napsáno, že určité úlevy v určité situaci podle několika kritérií je možné poskytnout. Jde v první rovině o bezpečnost.

Samozřejmě nemá smysl to podceňovat, některá rizika tu mohou být, pokud přijde člověk z místa, kde je válka, kde třeba působí Islámský stát, může být ten člověk bezpečnostní riziko pro Českou republiku, totéž z Ukrajiny, pokud by tam byli lidé podstrčení Ruskou federací. Na druhou stranu dělat z toho strašení, to je druhý extrém. My v tom jdeme střední cestou a stavíme se k tomu racionálně,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek k migračnímu paktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…