Plat 130 % průměrné mzdy? To já nesliboval, zatopil před stávkou Bek. „Manipulace!“ zní od učitelů

25.11.2023 21:25 | Monitoring

V pondělí čeká Česko jedna z největších stávek škol. Jedním z důvodů je, že učitelům vláda slibovala 130 % průměrné mzdy, ale podle učitelů je to ve skutečnosti jen 113 %. Ministr školství Mikuláš Bek (za STAN) v rozhovoru pro iDNES.cz sdělil, že 130 % bylo jen předvolební heslo, s nímž nemá nic společného. Prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi ministra zkritizoval, že „manipuluje občany nepravdivým tvrzením“.

Plat 130 % průměrné mzdy? To já nesliboval, zatopil před stávkou Bek. „Manipulace!“ zní od učitelů
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

„Je jasné, že sliby, ve kterých se předháněla jak dnešní koalice, tak dnešní opozice ještě před minulými volbami, jsou teď vystaveny zkoušce konsolidace veřejných financí, energetické krizi, potřebě konsolidovat schodek, takže je jasné, že napětí roste,“ reagoval v rozhovoru pro iDNES.cz na kritiku učitelů, že jim bylo slibováno, že budou mít 130 % průměrné mzdy, ale ve skutečnosti jde o 113 %.

K tomu, že učitelé označují nesplněné sliby za podvod, doplnil: „Samozřejmě jsem to zaregistroval. Tehdy jsem se ale školstvím detailně nezabýval, takže jsem to sledoval zpovzdálí. Ale padala čísla 130 procent, dokonce jsem viděl fotku některých koaličních partnerů s transparentem ‚150 procent dáme učitelům‘ před čtyřmi roky...“ uvedl.

„Já jako Mikuláš Bek jsem se naštěstí nikdy tohoto honu za sliby neúčastnil. Ale teď se jako ministr musím vyrovnat s následky. Mnohem rozumnější by bývalo bylo udělat to, co je u obrany. Že je zafixován podíl výdajů vůči HDP. To by bylo vlastně mnohem lepší, než vést tady debatu o 130 procentech, která navíc rozděluje i skupiny zaměstnanců ve školství, protože učitelé tu garanci mají, a ostatní ne,“ doplnil ministr školství.

Prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi v reakci na Bekův rozhovor upozornil, že se ministr „snaží manipulovat občany nepravdivými tvrzeními“. Ve skutečnosti Mikuláš Bek už v roce 2019 představoval za STAN program pro vzdělávání na společné tiskové konferenci s Petrem Gazdíkem a Bohumilem Kartousem, což je aktuálně jeden z pěti hlavních poradců Beka.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
A slib ohledně 130 % průměrné mzdy v České republice pro učitele je rovněž součástí společného volebního programu Pirátů a STAN z roku 2021.

„130 % průměrného platu pro učitele rozhodně nebyl pouhý předvolební slib z roku 2021, ale je to závazek uvedený přímo v programovém prohlášení vlády Petra Fialy v aktualizované verzi z letošního roku!“ upozorňuje dále Sárközi.

„Garantujeme kvalitní platové ohodnocení učitelů a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Důraz budeme klást na udržení 20% podílu nadtarifních složek platu a jejich efektivní využívání. Zajistíme vyšší platy pro ostatní pedagogické a nepedagogické pracovníky a garantujeme jejich navyšování podle růstu průměrné mzdy v ČR,“ stojí ve zmíněném programovém prohlášení Fialovy vlády.

V původní verzi programového prohlášení šlo o závazek 130 % nejen pro učitele, nýbrž dokonce pro všechny pedagogické pracovníky. Klíčové je v něm slovo „udržíme“ – v roce 2021 činily platy učitelů 126,4 % průměrné mzdy v ČR daného roku. V roce 2024 už mají být pouze ve výši 113 %. „Takže rozhodně nelze tvrdit, že učitelé budou pobírat 130 % průměrné mzdy, jak lhal premiér Petr Fiala dne 17. 10. 2023 přímo v Poslanecké sněmovně,“ dodává Sárközi.

„Naopak Mikuláš Bek říká pravdu, že viděl někoho z koaličních partnerů s transparentem se slibem 150 % průměrné mzdy pro učitele. Jedná se o fotografii z roku 2019, na které jsou Petr Fiala a Martin Baxa (oba ODS). V roce 2021 volební program SPOLU slibuje učitelům už jen 130 % průměrné mzdy v ČR,“ uzavírá Sárközi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …