Plzní projel neoficiální konvoj 80 vozidel, mávaly jim stovky lidí

08.05.2016 19:40

Plzní dnes projel konvoj zhruba 80 historických vojenských vozidel jako pocta Američanům a Belgičanům, kteří před 71 lety osvobodili Plzeň. Na ulicích mu mávaly stovky lidí, nikoli tisíce jako v minulých letech. Loňské oslavy byly ale jubilejní, v konvoji jelo tehdy asi 300 vozů, píše ČTK.

Plzní projel neoficiální konvoj 80 vozidel, mávaly jim stovky lidí
Foto: vlada.cz
Popisek: Vzpomínkový akt Díky Ameriko k 70. výročí osvobození města Plzně, 6. května 2015.

Letošní Slavnosti svobody, oslavy závěru druhé světové války v Plzni, končí dnes večer velkým koncertem. Podle odhadů pořadatelů a policie přilákaly za čtyři dny 40 000 až 50 000 diváků.

Organizátoři, tedy město a místní kluby vojenské historie, se dohodli, že letos nebude oficiální nedělní přehlídka Convoy of Liberty na Klatovské třídě. Několik klubů, zejména Klub 3. armády, ale zorganizovalo vlastní konvoj za plného provozu rušné ulice. Podle města nahradila konvoj sobotní jízda Ride of Freedom, kterou zhlédly tisíce lidí. Historická vozidla vezla válečné veterány, jichž letos přijelo 13, z toho sedm amerických. Dnešní konvoj vezl na prvních džípech pět z nich.

Konvoj byl dobrý

Dokud budou veteráni do Plzně jezdit, měl by se konvoj konat každý rok, shodli se dnešní účastníci. „Je to tradice, která je velmi zažitá. A navíc je to určitě prezentace města. Ale hlavně proto, že ti veteráni, kteří se ještě zúčastňují, jsou v pokročilém věku. A pokud by se měl další konvoj organizovat za pět let (při 75. výročí osvobození), tak by se také mohlo stát, že, bohužel, už nepřijede žádný z nich,“ řekl Jiří Cihlář z pražského klubu Old Car Rangers.

Pořadatelé se domnívají, že slabší účast je daná spory o konvoj a bitvu před začátkem oslav. „Byl to krásný konvoj a věřím, že ti Plzeňané, kteří přišli, si to užili. Loňský rok byl výjimečný, ale i roky předtím chodily na konvoj tisíce lidí,“ řekl Cihlář.

„Konvoj byl dobrý, jelo nás hodně. Akorát přišlo málo místních. Policie nám vyšla vstříc a umožnila nám město projet,“ řekl Ladislav Svoboda z Březové u Prahy. „Pět veteránů jelo v prvních džípech s vlajkami,“ uvedl Martin Uher z Mníšku pod Brdy, který jezdí v plzeňském konvoji 16 let.

Většina účastníků byla mimoplzeňských, hlavně z okolí Prahy. V konvoji jelo téměř 70 džípů, 12 vozidel bylo větších značek Dodge a GMC. Větší část konvoje mířila do Losiné u Plzně na další setkání.

Oslavy skončí dnes do 21:00 koncertem na náměstí

Na chodnících Klatovské třídy nestálo tolik lidí s šeříky a vlajkami jako v minulých letech. Také prodejci ve stáncích hodnotili letošní účast v krásném počasí jako slabší. „Chyběly celodenní programy na náměstí, které byly v minulých letech,“ řekli tři z nich.

Oslavy skončí dnes do 21:00 koncertem na náměstí. „Podle pořadatelů a bezpečnostních složek přilákaly 40 000 až 50 000 lidí – loni v jubilejním roce za šest dnů přes 150 000 lidí. Největší úspěch měla Ride of Freedom, kterou přišlo pozdravit téměř 10 000 občanů a návštěvníků města,“ řekla mluvčí města Eva Barborková. Podle velitele strážníků Karla Macha se nestaly žádné vážné incidenty, pořádek nebyl narušen.

Už koncem května začne město připravovat koncepci oslav 2017. „Veteráni nám slíbili, že pokud jim to zdraví dovolí, tak příští rok dorazí znovu,“ dodal primátor Martin Zrzavecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…