Podvedení voliči a neurvalec Kalousek. Samková píše o TOP 09

11.08.2012 11:01

Vrcholové vedení TOP 09 se zcela odtrhlo od členské základny a v řadě bodů jde přímo proti původnímu volebnímu programu. Tvrdí to její členka a kandidátka na hlavu státu Klára Samková, když vysvětluje své rozpory s prosazovanou politikou strany. Připomněla i chování ministra Miroslava Kalouska, který neváhá vztáhnout ruku na člověka, který ho kritizoval.

Podvedení voliči a neurvalec Kalousek. Samková píše o TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Advokátka Klára Samková se rozhodla vysvětlit, jak je to s jejím členstvím v TOP 09 a jak je možné, že ve straně může být, když se její názory významným způsobem rozcházejí se skutky činěnými TOP 09. „Největší rozpory s dnes prosazovanou politikou TOP 09 skutečně pociťuji, a to nejvíce v otázce sociální politiky státu, církevních restitucí a zdravotní reformy, kterou považuji celou za absurdně neúčinnou en bloc,“ uvádí ve svém prohlášení Klára Samková.

Ta si proti sobě popudila vedení strany nejen tím, že se rozhodla ucházet o funkci prezidenta, přestože TOP 09 má svého oficiálního kandidáta Karla Schwarzenberga, ale i některými výroky na adresu stranu. Nyní ještě přitvrdila. „Z TOP 09 se stala stejně uzavřená struktura jako z ODS a její vývoj je důkazem, že založení jakékoliv nové strany nemůže přinést žádný posun ve věci. Řadoví členové a voliči budou vždy znovu a znovu zneužiti, ba neváhám říci, podvedeni,“ tvrdí Klára Samková.

V TOP 09 se vylučují nepohodlní členové a rozhánějí organizace

Vstup do TOP 09 byl pro ni posledním pokusem, jak změnit stav země, se kterým hluboce nesouhlasí, standardní demokratickou cestou. „Vstoupila jsem do politické strany, jejíž program mi byl nejbližší a byla jsem připravena dát jí svoje veškeré zkušenosti a schopnosti tak, aby došlo ke změně poměrů. Stejně jako voliči TOP 09 a 90 procent členské základny TOP 09 jsem uvěřila v dobré úmysly, proklamované zakladateli této strany,“ přiznává advokátka Samková.

Podle ní se však ukázalo, že politická strana TOP 09 o skutečné řešení problémů nemá zájem a nemá zájem ani o lidi, kteří skutečně chtějí pracovat a s problémy pohnout. „O tom svědčí i odchod řady členů z TOP 09, vyloučení některých členů z TOP 09 či přímo rozehnání několika regionálních organizací. Tato moje negativní zkušenost s TOP 09 není jen moje osobní zkušenost, ale je zkušeností i desítek, ba stovek dalších lidí, kteří uvažovali stejně jako já,“ kritizuje prezidentská kandidátka poměry ve vlastní straně.

Vedení strany se zcela odtrhlo od členské základny

Své setrvání v TOP 09 vysvětluje jako výraz úcty k řadovým členům, k voličům TOP 09 a zejména ke svým voličům na Praze 2, kde působí jako zastupitelka v Městské části Praha 2. „Naopak nemá nic společného s vrcholovým vedením strany, které se dle mého názoru od členské základny a voličské základny již zcela odtrhlo a v řadě bodů jde nejen proti ideám, ale přímo proti původnímu volebnímu programu TOP 09, který byl prosazován zejména při parlamentních volbách,“ obviňuje Klára Samková špičky strany.

„Navíc považuji za zcela neakceptabilní jmenovitě údajně marginální jednání místopředsedy strany pana Kalouska, který neváhal vztáhnout ruku na člověka, který jej kritizoval. Jsem přesvědčena, že fyzická inzultace občana, který s ním nesouhlasil – a to bez ohledu na skutečnost, že slova dotyčné osoby mohla být skutečně nevybíravá – je naprosto neakceptovatelná a tímto byla překročena hranice, za kterou je jakýkoliv politik oprávněn zajít,“ připomíná Klára Samková nevídané politikovo extempore.

Ministr dal pochybný návod, jak si to vyřizovat s kritiky

„Jednání pana místopředsedy Kalouska se mne hluboce dotklo nejen jako člena TOP 09, ale s ohledem na věk inzultovaného i jako matky, jejíž prostořeké dítě se může dle standardů nastavených panem Kalouskem velmi snadno stát podobným terčem fyzických útoků vrcholných představitelů našeho státu,“ upozorňuje kandidátka na prezidenta, že ministrovo počínání překročilo všechny představitelné meze.

Poukazuje na to, že když se  TOP 09 vzdálila svým ideálům a hodnotám, tak to neznamená, že se těm zásadám vzdálila i ona. „Nevím proto, proč bych já měla opouštět něco, v co se vedení politické stany TOP 09 transformovalo bez mého přičinění. Bez přičinění, vědomí a podpory množství řadových členů – ba naopak proti jejich přímé vůli, o voličské základně nehovoře,“ zdůvodňuje Klára Samková, proč ze strany nemíní odejít.

Začněte plnit sliby, jinak jste zodpovědní za rozvrat země

Naopak žádá TOP 09 a vyzývá ji k tomu, aby se vrátila se ke svým původním hodnotám, původnímu volebnímu programu a začala plnit to, co ve svém volebním programu slibovala. „Pokud tak neučiní, bude její vedení spoluzodpovědno – zároveň s dalšími politickými subjekty – za rozvrat politického systému této země,“ varuje Klára Samková vedení TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…