Pokud nebudou peníze, měli bychom prodat Lidový dům. A obměnit vedení, spustil hejtman z ČSSD

16.10.2018 18:51

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl sociálnědemokratický hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Popsal povolební náladu v ČSSD. Pokud bude pokračovat sociální demokracie po této cestě, hrozí jí zmizení z politické mapy. Bernard však na celé té katastrofě vidí také jednu pozitivní věc.

Pokud nebudou peníze, měli bychom prodat Lidový dům. A obměnit vedení, spustil hejtman z ČSSD
Foto: archiv Josefa Bernarda
Popisek: Josef Bernard

„Vždycky na něčem špatném je něco dobrého. Mně se teď líbí mobilizace lidí, kteří chtějí s ČSSD něco udělat. Jinak ale vládne skepse a deziluze. Když si protáhnete tu křivku, tak zjistíte, že touto cestou bychom mohli zmizet z politické mapy,“ varoval Bernard.

Posteskl si nad tím, že v ČSSD dnes existuje příliš mnoho různých platforem, což tříští společné síly. Podle hejtmana by stálo za to spojit síly. „Ale já jsem si dal takového bobříka mlčení, že nebudu personifikovat ty problémy v ČSSD. My se spolu musíme naučit mluvit, a to nejen v ČSSD. Já si myslím, že je špatně říkat: kdo nejde s námi, jde proti nám.“ 

„Já si myslím, že dnes nejsme ani schopni vysvětlit, jaký je náš světonázor. My jsme rozkročeni hodně zleva doprava. Voliči už ani nevědí, komu vlastně dají hlas, když budou hlasovat pro ČSSD. Budou třeba hlasovat pro někoho, kdo chce odchod Česka z EU? Já si myslím, že to by bylo velmi nebezpečné – vystupovat z EU,“ varoval host. „Ale možná jsem v menšině, když preferuji prozápadní směřování, možná je těch druhých lidí víc,“ dodal.

Je prý připraven debatovat s každým, kdo bude debatě otevřený. Současně si ale myslí, že je třeba sáhnout do vedení partaje. „Já si myslím, že by se vedení mělo obměnit. Nevím, jestli je to o výměně jednoho nebo dvou členů, ale určitě by se mělo obměnit,“ podotkl.

Bernard má za to, že vláda Andreje Babiše (ANO) v koalici s ČSSD s podporou komunistů Česko neposouvá kupředu. Zdá se mu, že nás už předbíhají Poláci i Slováci. Česko prý v jedné věci totálně selhalo. V transformaci ekonomiky. „Co jsme vlastně od transformace chtěli? Chtěli jsme, abychom se co nejrychleji přiblížili k Západu. A v tom jsme jednoznačně selhali,“ poznamenal bez servítků hejtman.    

V tuto chvíli je však přesvědčen, že když už ČSSD ono špatné rozhodnutí udělala a do vlády vstoupila, měla by v ní zůstat, protože by byla pro voliče ještě méně čitelná, kdyby se rozhodla pro odchod z koalice. Voliči by to podle Bernarda nepochopili.

„My jsme se vlastně stali stranou, kde se předháníme, co všechno dáme zadarmo, a za mě to není dobrá cesta. Když je něco zadarmo, tak to ztrácí svou hodnotu,“ varoval Bernard. Sociální demokraté by místo těchto slibů měli naslouchat společnosti a prosazovat to, co společnost chce, což prý zahrnuje i změnu dotační politiky v zemědělství. Místo velkých podniků by ČSSD měla podporovat malé zemědělce, soudí Bernard. „Já si myslím, že zemědělská demokracie by se měla dělat jinak, ale zvítězila frakce, která prosazuje jiný pohled,“ posteskl si.    

Posledních pár slov věnoval i finanční situaci v ČSSD. „Pokud nebudeme schopni financovat chod ČSSD běžným způsobem, tak bychom měli prodat Lidový dům. V každém případě bychom měli hradit své závazky,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…