Polčák kritizuje Nečase: Měl zvážit dopady amnestie, než jí podepsal

02.01.2013 21:58

Pro poškozené lidi v závažných majetkových kauzách se amnestie může jevit jako dovršení procesu z 90. let, tedy z doby symbolu tunelářství, uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz Stanislav Polčák (TOP 09), předseda sněmovního ústavně-právního výboru. Amnestie ale může být podle něj dobrým krokem, když se udělá dobře. Pro příklad se stačí podívat do sousedního Slovenska.

Polčák kritizuje Nečase: Měl zvážit dopady amnestie, než jí podepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

 

"Jde o velmi paušální a zobecňující přístup, který vyjímá jen skutečně nejzávažnější trestné činy - a u některých osob ani to ne. Výjimkou jsou těžké újmy na zdraví, sexuální činy, usmrcení,“ hodnotí amnestii a považuje ji za až příliš velkorysou. Slovenský prezident Ivan Gašparovič se vydal ve stejných šlépějích jako Klaus, podle Polčáka je však amnestie našich sousedů propracovanější a klade silný důraz na osobu pachatele.

Ústava hovoří jasně, za amnestii je zodpovědný premiér, který ji spolupodepisuje. Zatímco předseda vlády Petr Nečas s podpisem neotálel, Polčák by postupoval jinak. „V pozici premiéra bych chtěl znát názor i příslušného resortu, vězeňské služby a vzhledem k tomu, že se to týká i probíhajících trestních stíhání, tak i policejního prezídia, případně nejvyššího státního zastupitelství,“ uvedl s tím, že Nečas měl dopad amnestie velmi zvážit a nechat si vypracovat analýzu.

Symbol tunelářské doby

Pro oběti domáhající se náhrady škod se tato amnestie může jevit jako dovršení procesu z 90. let. „Symbol tunelářské doby souvisel s etapou, kdy vládě šéfoval Václav Klaus. Tato amnestie do jisté míry kruh uzavírá,“ míní Polčák.

Osobně ho prý zpráva o udělení amnestie rozčílila. „Dokonce jsem volal předsedovi našeho poslaneckého klubu Petru Gazdíkovi, abych ho po prvotních našich víceméně pozitivních vyjádřeních upozornil na šíři amnestie. Všichni říkáme, že amnestie je přípustným prostředkem, ale dopady měla vláda zvážit,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…