Policie na hranici s Německem cvičně zadržovala migranty

30.11.2016 13:12

Policisté na bývalém hraničním přechodu s Německem v Petrovicích dnes cvičně zřídili registrační místo pro běžence. Ověřují funkčnost systému pro případ příchodu velkého počtu běženců k hranicím. Odbavení jednoho člověka by mělo trvat 15 minut až půl hodiny. Podrobnosti novinářům řekl vedoucí cizinecké policie Ústeckého kraje Pavel Češka. Cvičení je součástí dvoudenní policejní akce zaměřené na migranty, která skončí odpoledne.

Policie na hranici s Německem cvičně zadržovala migranty
Foto: Vít Hassan
Popisek: Policejní těžkooděnci.

Asi 300 policistů z Libereckého, Ústeckého, Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje na 16 hraničních přechodech zkouší postupy při případném znovuzavedení kontrol na státních hranicích.

Policisté zasahovali na hranicích v Ústeckém kraji v souvislosti s běženci naposledy minulý týden. „Zadrželi jsme jeden kamion s přívěsem, který mířil přes naše území do Německa. Srbský kamion se srbským řidičem vezl v nákladovém prostoru mezi zbožím 18 běženců,“ uvedl Češka. Pašovaní pocházeli z Iráku, Sýrie a dalších arabských států. „Jednalo se o muže, z toho čtyři mladistvé,“ doplnil Češka.

Řidič skončil ve vazbě, je podezřelý z trestného činu převážení běženců a napomáhání k neoprávněnému pobytu. Běžence odvezla policie do záchytného zařízení. Podobný případ byl naposledy v Ústeckém kraji v květnu.

Cvičení se dnes účastní padesátka figurantů a 30 policistů. První simulovanou situací je příchod migrantů k hranicím. Policie má za úkol ověřit ve stanech, jež slouží jako provizorní registrační místo, totožnost osob, zjistit konkrétní údaje a rozhodnout o jejich dalším osudu.

„Ze shromaždiště jsou lidé posíláni na první stanoviště, kde se zapíší údaje o osobě, následuje osobní prohlídka a ve třetím stanu jsou tři pracoviště. Nejprve se ověřují doklady, policisté prověří, zda osoba není hledaná nebo pohřešovaná, odeberou se otisky prstů, opět se zjistí, zda už se otisk nevyskytuje v schengenské databázi, pak se dotyčný vyfotí a jde k rozhodovacímu stanovišti,“ popsal jeden z řídících policistů Petr Gilard.

U posledního pracoviště se cizinci třídí podle toho, jestli žádají o azyl, či nikoliv.

Součástí prohlídky je zajištění nebezpečných věcí. Cvičení má zjistit, jak dlouho trvají úkony spojené s registrací. Testuje se také informační systém, který má zaznamenat osobní údaje cizince a provedené úkony.

„Chceme se tak připravit na případ přívalu běženců, jaký zažívají země na jih od České republiky,“ vysvětlil Gilard. Vycvičení policisté ze severu Čech mohou v případě potřeby pomoci kolegům na hranicích na jihu země.

Z hraničního přechodu se policisté přesunou do terénu, kde bude simulován výskyt běženců v širším hraničním pásmu. „Za podpory letecké služby budou osoby detekovány, zadrženy a převezeny opět na registrační místo do Petrovic, kde projdou opět identifikačním kolečkem,“ shrnul Češka.

Cvičení podle něj souvisí s novelou zákona o ochraně státních hranic a novelou předpisů EU. Poprvé tak policisté trénují fungování registračního místa, jež mohou v případě potřeby vystavět na kterémkoliv hraničním přechodu. Policejních cvičení na hranicích bylo letos několik. Zatím poslední se odehrálo v září, kdy policisté zavedli namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem, Německem a Rakouskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…