Policista pro rozhlas: V Rumburku šlo o rasový útok

22.08.2011 16:23

Ladislav Cvik z rumburské policie řekl Radiožurnálu v souvislosti s nedělní hromadnou rvačkou v Rumburku, že na základě výslechů kriminalisté zjistili tři hlavní agresory a dva z nich ještě včera večer zadrželi. Jednoho z nich už kriminalisté dnes dopoledne obvinili. V Rumburku se podle něj jedná o ojedinělý incident.

Policista pro rozhlas: V Rumburku šlo o rasový útok

Policie v neděli zadržela dva Romy, kteří se s největší pravděpodobností účastnili nedělní hromadné rvačky v Rumburku. Jednoho z nich už kriminalisté obvinili. Šlo zřejmě o rasový útok, za což obviněnému může hrozit až 12 let vězení.

„Umístili jsme je do policejní cely a jednomu z nich jsme sdělili obvinění pro trestný čin ublížení na zdraví s rasovým podtextem, výtržnictví a porušování domovní svobody," potvrdil v souvislosti s případem policista Ladislav Cvik.

Zda bude obviněn i druhý zadržený se ukáže během dalších hodin. Policie ale podle Cvika pátrá i po dalších členech patnácti až dvacetičlenné skupiny Romů. Ta prý napadla cestou z diskotéky několik mladíků. Jeden zbitý skončil se zlomeninami v nemocnici.

Rasový podtext tam prý skutečně je

„Skupinka lidí se chtěla schovat v jednom domě v blízkosti diskotéky, kam se útočníci dostali, a potom došlo k brutálnímu fyzickému napadení. Z výslechů zatím vyplývá, že rasový podtext, který převažuje v nadávkách a ve slovním napadání, tam je," doplnil policista.

V Rumburku se podle něj jedná o ojedinělý incident. Na severu Čech se ale napětí mezi starousedlíky a sociálně slabými, které tam údajně sestěhovávají realitní společnosti, v poslední době stupňuje.

Rozhlas v reportáži připomněl nedávný incident, kdy 7. srpna v Novém Boru na Českolipsku. Skupina Romů útočila v jedné z restaurací s mačetami v ruce, údajně kvůli tomu, že barmanka chtěla po dvou romských chlapcích občanské průkazy. „Výsledkem bitky byla tři těžká zranění," dodal Radiožurnál.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…