Pořadatel Českého slavíka vstoupil do hádek kolem Ortela: V anketě zůstal, protože...

29.11.2016 15:55

Zatímco někteří, jako například rapper Radek Banga, kritizují účast skupiny Ortel v soutěži Český slavík, samotný pořadatel účast kontroverzní kapely v hudební anketě hájí. Píše o tom server Lidovky.cz.

Pořadatel Českého slavíka vstoupil do hádek kolem Ortela: V anketě zůstal, protože...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Připomněl, že během sobotního večera, kdy se v Hudebním divadle Karlín udělovaly hudební ceny popularity, na stupních vítězů hned dvakrát stanulo kontroverzní uskupení Ortel, známé svými xenofobními texty. Jednou ocenění převzala celá kapela, podruhé jen její frontman jako druhý nejpopulárnější zpěvák roku.

  • Celý text je ZDE

Už v průběhu večera se kvůli ocenění skupiny Ortel začali hlasitě ozývat někteří z účastníků slavnostní události. Rapper Banga opustil s manželkou na protest proti politice Slavíků sál, stejně tak herečka Iva Pazderková. Zpěvák Ben Cristovao se do divadla ze stejných důvodů neměl ani zájem dostavit.

Jak ale server píše, podle pořadatele hudební ankety, v níž hlasuje veřejnost, nikoli odborná porota, však není kritika na místě. Hájí se hlavně obavou z nařčení, že se coby organizátor ankety dopouští cenzurních zásahů.

„Vzpomeňme, co následovalo před pár lety, kdy byl ze soutěže Hvězda internetu kvůli mimořádně vulgárním textům vyřazen raper Řezník. Zvedla se velká vlna nevole a kritiky. Mnoho osobností se vyjadřovalo v tom smyslu, že svoboda slova je nedotknutelná a pořadatel soutěže byl obviňován z cenzury. Nyní se zdá, že lidé jsou v názoru na tuto věc rozděleni,“ říká pro server Lidovky.cz v reakci na kritické hlasy některých interpretů Jaroslav Těšínský, zástupce pořadatelské společnosti Musica Bohemica.

Nesouhlasné reakce prý přesto chápe. Zároveň ale dodává: „Buďme rádi, že žijeme ve svobodné zemi, kde má každý právo svůj názor projevit. Nicméně se domníváme, že lepší než obviňovat pořadatele ankety a volat po cenzuře a vylučování, by bylo řešit uspokojivě problémy společnosti, ve kterých má hlasování pro toho či onoho příčinu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…