Poslanecká novela o nepřizpůsobivých může narazit v Senátu. Pirátka vytáhla paragrafy o diskriminaci a zlomila výbor

17.08.2021 20:35

Ve středu se má v Senátu projednávat novela o dávkách hmotné nouze, pocházející od občanských demokratů, která má za cíl posílit pravomoci samospráv v rámci řešení nepřizpůsobivých občanů. Zákon však narazil u pirátské senátorky a brojí proti jeho schválení. „Diskriminace!“ spustila pirátská senátorka Adéla Šípová s tím, že sebrání části dávek dopadne na rodiny. Z ODS se po jejím výpadu vrací protiúder: „To jako necháme zloděje automobilů běhat po světě, protože jeho zavřením se sníží životní úroveň jeho rodiny?“ nestačí se jejímu odůvodnění divit starosta jedné z obcí se zkušenostmi s problémovými občany.

Poslanecká novela o nepřizpůsobivých může narazit v Senátu. Pirátka vytáhla paragrafy o diskriminaci a zlomila výbor
Foto: FB A. Šípové
Popisek: Pirátská senátorka Adéla Šípová

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
Novela, která je též přezdívaná „třikrát a dost“, která má posílit pravomoci samospráv v rámci vypořádání se s nepřizpůsobivými občany, kteří opakovaně neplatí pokuty, dopouštějí se závažných přestupků či ruší sousedské soužití, umožňuje problémovým lidem sebrat část dávek, například doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí.

To pirátská senátorka Adéla Šípová považuje za protiústavní a diskriminační, jelikož prý odebrání dávek dopadne na celé rodiny nepřizpůsobivých. „Rozhodně by neměly být postihovány děti, které za jednání svých rodičů nebo společně posuzovaných osob vůbec nemůžou. Je to v rozporu s Listinou základních práv a svobod, kde je občanům zaručena podpora v hmotné nouzi, respektive zajištění jejich naprosto nezbytných základních životních potřeb. A toto právo je tímto zákonem narušeno,“ zaznělo od ní pro server Novinky.cz. Postihovat by místo nepřizpůsobivých měla podle ní novela spíše ty, kteří jezdí automobilem opakovaně nad rychlostními limity.

Sama by prý spíše vsadila na rozvoj „komunitní práce s lidmi v potížích“. „Je důležité být s nimi v kontaktu a věnovat se jim. V obcích by měla být komunitní centra, která budou pomáhat řešit tyto socioekonomické potíže. Není to nic, co by se dalo jednoduše vyřešit nějakým zákonem, je to o soustavné péči,“ tvrdí.

Její odpor již má podporu u senátního sociálního výboru, jenž doporučuje zákon zamítnout.

Spolutvůrce novely, místostarosta Litoměřic a poslanec ODS Karel Krejza, s jejími výhradami nesouzní. „Tyto argumenty odmítám, že bychom to neměli dělat, protože to zasáhne do životní úrovně dané rodiny. To jako necháme zloděje automobilů běhat po světě, protože jeho zavřením se sníží životní úroveň jeho rodiny? Možná se tím sníží, ale jak jinak efektivně těmto věcem zabránit?“ nechápe uvažování pirátské senátorky.

Upozornil, že sice pokutu nyní mohou orgány nepřizpůsobivých uložit, ti si ale z toho nic nedělají, jelikož pobírají nezabavitelné dávky. Nové problémy si prý budou chtít sami starostové způsobit těžko: „Žádný starosta, žádné vedení města nebude přistupovat k nějakým drakonickým ekonomickým pokutám, které by způsobily větší problémy, protože to zase bude řešit sám. Je to jenom nástroj a je jen na těch lidech, jak se budou chovat. Nemusí vykrádat sklepy sousedům, rušit jejich spánek večírky až do rána atd.“ Dodal, že sociální služby již fungují dnes, problémem je, že nepřizpůsobiví často nemají ochotu jakkoli spolupracovat.

„Dotkne se to hlavně těch, kteří to dělají úmyslně a smějí se úředníkům do obličeje, protože vědí, že na ně teď nikdo nemůže,“ míní o novele Krejza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…