Pospíšil s Pirátem se posmívají Babišovi: Žádný husarský kousek, vždyť v tom Bruselu nikoho neprotlačil

04.07.2019 8:28

Český premiér Andrej Babiš (ANO) se po evropském summitu, kde se rozdělovaly mocenské posty, tvářil spokojeně. Není však jisté, že má ke spokojenosti opravdu důvod. Pirát Mikuláš Peksa, ani předseda TOP 09 Jiří Pospíšil premiéra za jeho chování na summitu sepsuli.

Pospíšil s Pirátem se posmívají Babišovi: Žádný husarský kousek, vždyť v tom Bruselu nikoho neprotlačil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Visegrádská skupina ostrouhala, tvrdí čtvrteční Lidové noviny. Předseda vlády Andrej  Babiš (ANO) přesto tvrdí, že je  spokojen. Ale má ke spokojenosti důvod? Zatímco v minulém období byl předsedou Evropské rady Polák Donald Tusk, v tomto období neobsadí politici z V4 žádný z klíčových postů. Český premiér po summitu prohlásil, že o to V4 ani nestála. „Náš region žádného nominanta neměl,“ řekl. Za úspěch považoval nezvolení nizozemského politika Franse Timmermanse.

Slovenský premiér Peter Pellegrini se přitom nijak spokojeně netvářil. „Nesluší se to komentovat jako úspěch. K tomu nesklouznu,“ reagoval na dotazy, zda cítí vítězství.

Faktem také je, že ještě pár týdnů před summitem Babiš mluvil jinak. Tehdy říkal, že by považovala za dobré, kdyby v čele Evropské Rady nebo Evropské komise.

Předseda TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil českému předsedovi vlády připomněl, že se mu nic z toho nepodařilo. „Žádný husarský kousek se Babišovi nepovedl, nikoho neprotlačil,“ podotkl europoslanec.

Další opoziční europoslanec Pirát Mikuláš Peksa Babišovi vyčetl, že jako český premiér notně přispěl k odsunutí tzv. spitzenkandidátů do pozadí. Lidé přitom šli k volbám do Evropského parlamentu právě kvůli těmto předním kandidátům. „Ignorovali všechny, kdo kandidovali v evropských volbách, a vytáhli náhodnou německou ministryni, jež to v Německu schytává za svou neschopnost,“ zdůraznil.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Předsedkyní Evropské komise Ursula von der Leyenová, dosavadní německá ministryně obrany, ale podle dalšího českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) to tato dáma nebude mít jednoduché. „Pokud totiž nebude silná, s Timmermansem a Vestagerovou v zádech může vypadat jako loutka,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…