Pozor: Fiala může v Kyjevě uvíznout. Šok v Bruselu

15.03.2022 14:14 | Ze sítí

Mohl by Petr Fiala uvíznout v Kyjevě? Hrozivý scénář nastínil americký novinář Dave Keating, který zároveň klade otázku: Kdyby byl Fiala nebo jiný premiér členské země v Kyjevě zabit, zda by se jednalo o útok na zemi podle článku 5 smlouvy o NATO? A americký politolog Ian Bremmer už navrhuje, aby premiéři v Kyjevě zůstali, protože pak si prý Rusové netroufnou město ostřelovat.

Pozor: Fiala může v Kyjevě uvíznout. Šok v Bruselu
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie.

„Zdá se mi, že je tu velmi vysoké riziko, že premiéři zemí EU budou v Kyjevě uvězněni,“ napsal na svůj twitter americký novinář Dave Keating v reakci na zprávu agentury AFP o tom, že v ukrajinském hlavním městě bude aplikován zákaz vycházení. Uvězněním se pochopitelně myslí nemožnost město bezpečně opustit. Fiala je společně se svými kolegy Mateuszem Morawieckým z Polska a Janezem Janšou ze Slovinska na cestě vlakem do ukrajinského hlavního města, kde se chtějí setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Státníky na cestě doprovází také polský prezident Jaroslaw Kaczynski.

Keating dále spekuluje o tom, jak se zachová Moskva. Půjde o první takovou situaci – ve městě budou čelní představitelé členských zemí EU a NATO, Putin přitom potřebuje, aby invaze na Ukrajinu skončila jasným, a pokud možno co nejrychlejším vítězstvím. Keating si klade otázku, zda si Putin dovolí v útoku na Kyjev pokračovat i za těchto okolností. A ptá se i odborníků na Severoatlantickou alianci, zda by případné zabití premiéra členského státu v oblasti bojů bylo záminkou pro aktivaci článku 5 smlouvy a jestli by záleželo na tom, zda se jednalo o neúmyslné zabití.

Pražský korespondent BBC Rob Cameron se pak zabývá tím, nakolik bezpečné je pro evropské státníky pořádat v tuto chvíli podobnou cestu. Experti podle něj vylučují cestu vzduchem, automobilu by pro změnu cesta z polské hranice do Kyjeva trvala sedm hodin – a navíc by byla plná nástrah. Podle Camerona tedy mezi odborníky zavládlo znepokojení, když vyšlo najevo, že politici cestují vlakem. To totiž zabere sedm hodin i v dobách míru, kdy je infrastruktura nepoškozená a funguje bez omezení. Vysoký unijní představitel pro BBC uvedl, že cesta tří středoevropských premiérů nemá žádný formální mandát od EU a že se o ní Brusel dozvěděl až noc předem. Předseda Evropské rady Charles Michel pak vypíchl bezpečnostní rizika takové akce.

Americký politolog Ian Bremmer už nastínil „výjimečnou“ možnost, že by premiéři Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině zůstali. „Rusko si ani náhodou nedovolí zaútočit na tři lídry členských států NATO,“ míní a argumentuje, že Putin říká, že nechce útočit na civilisty ani svrhnout kyjevskou vládu, tedy že by premiéři podle toho měli být v bezpečí. Pro Kyjev by se prý jednalo o vzpruhu a mohl by se vrátit i americký velvyslanec. „Záměr je vynutit příměří, alespoň v hlavním městě,“ říká Bremmer a dodává, že se jedná o mnohem bezpečnější postup než se snažit vynutit bezletovou zónu a že to docílí více než poskytnutí MiG-29.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…