Pravda o Putinovi: Na ČT se děly věci. Ukrajinská cvičení, úplně jiné zprávy

23.12.2021 20:21

Rusko chce od příštího roku jednat se zástupci Severoatlantické aliance, žádá bezpečnostní záruky a garanci, že NATO nebude rozšiřovat svůj vliv. Jaké ale dá garance Rusko, že nebude vyhrocovat vývoj na Ukrajině? Podle ruského prezidenta Vladimira Putina další stupeň války jeho země nechce. O tom, zda se podle toho skutečně chová a do jakého stavu Ruskou federaci dovedl, hovořil v pořadu Interview ČT24 zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Pravda o Putinovi: Na ČT se děly věci. Ukrajinská cvičení, úplně jiné zprávy
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Putin dnes promluvil k novinářům hned poté, co měl velký projev před důstojníky ruských ozbrojených složek. Podle Rožánka se u Rusů těší značné důvěře: „Jestliže Putinova strana zvítězila ve volbách poměrem skoro 50 %, tak to o něčem svědčí. Svědčí to o tom, že Rusové chtějí být velmocí, že jsou ochotní trpět a snést sankce. Dokonce si myslím, že už se s tím naučili žít,“ řekl.

Sankce dokonce mají podle něj pro Rusy i pozitivní vliv: „Díky sankcím se dokonce naučili ledacos vyrábět, konečně i něco vyrábějí i sami, což do té doby nebylo,“ doplnil zpravodaj, že sankce tlačí Rusko k určité samostatnosti.

Rétorika ruského prezidenta sklízí u velké části Rusů úspěch: „To, že se Putin chová sebevědomě a vystupuje vůči Západu nekompromisně, má jasné požadavky, to u části ruské společnosti sklízí úspěch. „Rusové budou mít raději jasno, i když tam není vše, jak by mělo být v demokratické zemi,“ dodal, že Putin znamená pro obyčejné Rusy zkrátka jistotu.

Obrovské téma současných dní je dění na Ukrajině.

Rusko je kvůli napětí s Ukrajinou nyní pod drobnohledem. Pozice Ukrajiny je jasná – vydává SOS signály, dala najevo, že chce být na straně EU, Západu a NATO. Ruský prezident zuří a chce záruky o tom, že NATO nebude dále rozšiřovat svůj vliv směrem na východ.

V ruských hlavních médiích se prý o ruských silách na hranicích Ukrajiny vůbec nemluví, naopak se mluví o agresi Ukrajiny: „V ruských médiích se o ruských silách u ukrajinských hranic vlastně nic nedozvíte. Tam se jen ukazují ukrajinské jednotky, jak společně cvičí s instruktory ze Severoatlantické aliance, a rakety, které Ukrajinci koupili od Spojených států, nebo bezpilotní drony.

Naopak se říká, že se Ukrajina chystá zaútočit na pokojný Donbas,“ popisuje, co se Rusům předkládají tamní média. „To, že nějaké ruské aktivity jsou u ukrajinských hranic, se já dozvídám pouze ze západních sdělovacích prostředků,“ dodává Rožánek.

Pakliže by si Ukrajinci chtěli vzít své území silou, podle Rožánka jistě Rusko zakročí: „Nevím sice, jakým způsobem by zakročilo. Jestli to budou zelení mužíci, jako tomu bylo na Kremlu, nebo to bude oficiální reakce, že použije armádu... Běloruský prezident Lukašenko řekl, že v případě konfliktu s Ukrajinou podpoří své ruské bratry, tedy jeho armáda bude na straně Putina,“ pokračuje zpravodaj ČT.

„O budoucnosti Donbasu rozhodnou jeho obyvatelé, chtějí znát účastníka konfliktu na Ukrajině, to nedovolíme,“ řekl dnes také ruský prezident Vladimir Putin. Jaké všechny úvahy se ve vztahu k Ukrajině teď mohou v Kremlu rodit? „Je to složité... Ukrajina je pro Rusy velké téma. To, že chce Ukrajina na Západ, je pro neuvěřitelná potupa, proto říkají „buďte neutrální a nebude problém“.

Ruské požadavky jsou na stole, jsou jasně formulovány, ale většina z nich je nepřijatelných. Je tam spousta otazníků, uvidíme, jak se k tomu Američané a NATO postaví. Rusko to vyhrotilo tak, že je to jednání Amerika – Rusko a Ukrajina do toho nemá co mluvit,“ řekl.

Chtějí Rusové o válce s Ukrajinou slyšet? „Já myslím, že ne. Myslím, že si nikdo válku nepřeje, ani obyčejní Rusové, ani obyčejní Ukrajinci. Je to jenom takové hřmění zbraněmi, ukazování síly, aby se udělala nějaká dohoda. Prostě Donbas není Krym, který měl pro Rusy strategický význam. Uvidíme, co přijde dál,“ shrnul Rožánek závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…