Pražskou MHD čekají velké změny. Řidiči se bojí cestujících

25.08.2012 15:25

Od září se bude pražská MHD potýkat s množstvím změn, které se budou týkat jízdních řádů, ale i jednotlivých tras autobusů. Řidiči se už teď obávají, jak na to budou reagovat cestující. Odkazovat na Ropid je prý k ničemu, vynadat řidiči bude pro pasažéry jednodušší.

Pražskou MHD čekají velké změny. Řidiči se bojí cestujících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanice metra I.P. Pavlova

Někteří pražští řidiči se bojí změn, které v pražské městské hromadné dopravě nastanou od 1. září. Deník MF Dnes vyzpovídal čtyři z nich. "Tahle změna bude dost radikální, takže se obávám, že si něco vyslechneme. Jsme totiž první na ráně," obává se například jeden řidič.

Navíc šoféři nejsou řádně připraveni. "Psychologické školení jsme měli naposled před čtyřmi lety a trvalo jen pár hodin," uvedl druhý řidič. Přitom se s agresivním chováním cestujících setkávají již teď.

Zmíněné školení je podle Darji Ždanové, která kurzy asertivity pořádá, nedostatečné. "Aby bylo školení asertivity účinné, mělo by trvat alespoň celý víkend. Jen teorie totiž nestačí, je třeba nacvičit krizové situace," uvedla.

„Řidič musí například říct, ano, já chápu, že jste naštvaní, ale byl bych rád, kdybyste si uvědomil, že já s tím nyní nemůžu nic udělat," řekla jako příklad s tím, že hlavně by si obě strany měly uvědomit, že nic se nemá řešit křikem.

Dopravní podnik dále řidičům radí, aby v případě slovních útoků odkázali cestující na společnost Ropid. Ta sestavuje jízdní řády. "Tohle když jim řeknu, tak zrovna jednu schytám," tvrdí ale jeden z řidičů.

Dále se DPP snaží předejít i možnosti, že by řidič u nové trasy zabloudil, proto původně sliboval školení. "Na školení jsem byl před dvěma týdny a je to fraška. Jediné cenné tam je školení zdravovědy a požární ochrany. Pak se tam řeší nepotřebné nesmysly a o novém linkovém vedení nepadlo ani slovo. Domnívám se, že na 90 procent nastane v září zmatek," kritizuje ale jeden z řidičů.

Jiný naopak argumentuje, že trasy jsou vyvěšené včetně mapky ve vozovně a každý se na ně může podívat – školení podle něj není potřeba. Pokud by ale řidiči skutečně zabloudili, je prý pro ně připraven navigátor. "Jsme na tyto situace připraveni a rádi řidičům poradíme. Každý autobus vidíme na mapě a v případě potřeby řidiče umíme navést na správnou trasu," prohlásil šéf dispečinku Robert Domašínský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …