Přehlasovali jsme Babiše, když prosazoval něco nehorázného... Sobotka se na uzavřené akci Patočky a spol. pěkně rozjel

30.12.2017 14:44

Ondřej Vaculík se na serveru DeníkReferendum.cz rozepsal o posledním setkání redaktorů, spolupracovníků a přátel Deníku Referendum. Jak uvedl, zúčastnil se jej i bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který má blízko k šéfredaktorovi tohoto serveru Jakubu Patočkovi. O tom se v nedávné době psalo především ve spojitosti s nemorálním financováním ze strany ČSSD a jejích dříve spravovaných ministerstev a institucí.

Přehlasovali jsme Babiše, když prosazoval něco nehorázného... Sobotka se na uzavřené akci Patočky a spol. pěkně rozjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Sobotka se podle Vaculíka na setkání redaktorů, spolupracovníků a přátel Deníku Referendum pokusil vystihnout nejen přímé příčiny volebního neúspěchu ČSSD z hlediska politického provozu či procesu. Rovněž, jak tvrdí Vaculík, vznesl otázku, co se stalo se společností, jak se proměnila a proč. Zaměřil se pak i na Evropu. 

„Pokud jde o naši minulou vládu, zaujala mě Sobotkova myšlenka, že oni – sociální demokraté a KDU-ČSL – nasadili Andreji Babišovi lidštější tvář, tím jak ho přece jen korigovali, třeba i přehlasovali, když prosazoval něco nehorázného: co by v očích veřejnosti poškozovalo jak vládu, tak i Babiše samého. Často šlo o projevy značně pokleslé politické kultury nebo prohřešky vůči zásadám parlamentní demokracie,“ poznamenal Vaculík se slovy, že Babišovi vlastně pomohli k lepšímu volebnímu výsledku za předpokladu, kdy voliči ocenili právě tu lidštější tvář. 

„Na druhé straně třeba ale nyní s tou autentičtější, nekorigovanou tváří bude mít u lidu, jenž k neurvalosti z neznámých důvodů inklinuje, ještě větší úspěch, připustil Sobotka,“ poznamenal pak Vaculík a vzpomněl také na socialismus s lidskou tváří, kterou kdysi představovali Dubček, Svoboda a Smrkovský. 

  • Původní text ZDE

„Tehdejší socialistický režim v pojetí komunistické ideologie, střežené sovětským politbyrem, nemohl mít lidskou tvář,“ dodal Vaculík, že je otázkou, jak to bude nyní s Babišem a jeho vládou. Je podle něj také otázkou, jestli nám vlastně jde o lidskou tvář. 

Anketa

Ohodnoťte jako ve škole složení vlády Andreje Babiše

73%
3%
2%
4%
18%
hlasovalo: 7608 lidí
Následně Vaculík uvedl příklad z komunální politiky, kdy samosprávě dorazí na stůl žádost o pokácení stromu, jenž by mohl někoho ohrozit. „Žadatelé zřejmě nesdílejí jeho hodnotu – jde o krásný přírodní výtvor, jenž vzniká desetiletí a kultivuje naše prostředí. A pokud ji snad sdílejí, klidně ji obětují, jakmile vznikne jakákoli (i smyšlená) záminka, aby hodnota zašla,“ poznamenal Vaculík. 

„Lidé, jejichž žádosti nevyhovíte, vás volit nebudou, protože si možná ani neuvědomují, že v povaze každé žádosti je kromě možnosti vyhovět také možnost nevyhovět. Mají na vás vztek a jste pro ně nepřítelem,“ poznamenal dále Vaculík. 

Následně zmínil, že člověk nechápe, proč se lidé potřebují vztekat, když jim povětšině vůbec ani nejde o žádné zásadní problémy. „Ten ‚vztek lidu‘ jde přeci proti jakémukoli režimu s lidskou tváří, a pokud ji režim alespoň částečně ještě měl, pak se ukazuje, že je neudržitelná,“ míní Vaculík. 

„Nebo jaké pozitivní síly proti ‚vzteku lidu‘ máme nasadit a kde je máme brát? Plno otázek. Protože co když kýžená lidská tvář, k níž se část společnosti tak vehementně propracovává, je brázděná neurvalostí a stažená vztekem? Jaká to podivuhodná lidská potřeba, jaká to divná její tvář nebo zvláštní maska. Pokud by to tak bylo, pak celé naše snažení o ‚lidskou tvář‘ od roku 1968 je vlastně omylem. Bylo by to možné? Celej život tonout v omylu – například já? Už brzy to poznáme na tom, kdo bude zvolen naším prezidentem,“ uzavřel Vaculík.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…