Přes mou mrtvolu! Gazdík k zavření škol

22.11.2021 9:34

Někdejší učitel matematiky Petr Gazdík (STAN) by se měl ve vládě Petra Fialy (ODS) stát ministrem školství. V dnešním rozhovoru pro MF Dnes odmítl případné zavření škol kvůli covidové epidemii. „Jen přes mou mrtvolu,“ řekl.

Přes mou mrtvolu! Gazdík k zavření škol
Foto: repro FB, tan
Popisek: Petr Gazdík v PSP

Co se týče protiepidemických opatření, Gazdík uvedl, že ta právě připravuje. „Sdělíme je všem včas v okamžiku, kdy bude jasné, že skutečně nastupujeme do vlády. Líbí se mi, co dělají v Německu nebo Rakousku, kde oznamují, co se stane, když epidemie překročí určitou hranici. Lidé by měli vědět, s čím mají počítat. Teď bych oznamoval něco, co za tři měsíce nebo čtrnáct dní může být jinak,“ zmínil Gazdík, který dle svých slov nepodporuje plošné testování ve školách.

„Poslední dva roky ukázaly, že epidemie se má řešit lokálně. Každá škola má jiný počet očkovaných, jiné logistické podmínky, jiné stáří učitelů, jiné možnosti. Proto by se to mělo řešit lokálně. Asi vás překvapím, ale domnívám se, že lokální testování by se mělo týkat i očkovaných kantorů, protože i já jako očkovaný mohu přenášet epidemii,“ řekl Gazdík, jenž by testoval metodou PCR. Zároveň zkritizoval, že současná vláda Andreje Babiše (ANO) nebyla schopna vytvořit kapacity pro PCR testování.

„K úplnému plošnému zavření nevidím důvod. I kdyby měl být otevřený jen jeden okres, pořád to stojí za to,“ domnívá se také Gazdík. „Zavření škol na 14 dní jen přes mou mrtvolu. Covid tu bude i za rok, byť věřím, že už to nebude celorepubliková záležitost. Ředitelé potřebují vědět, co dělat při jakém počtu nakažených – kdy by se měla část dětí učit dopoledne a část odpoledne nebo kdy střídat jejich docházku po týdnu. Těch možností je celá řada a my ředitelům musíme tyto možnosti dát. Lidé pak přestanou být tak vyděšení,“ dodal. 

Kromě epidemie se pak chce Gazdík také zabývat změnou penza znalostí. „Ne všechno, co je popsáno v rámcovém vzdělávacím programu, dnes skutečně žáci potřebují,“ poznamenal Gazdík.

Svému předchůdci Robertu Plagovi by při hodnocení dal jedničku. „Je to jeden z mála ministrů, který vydržel čtyři roky. Vydržel největší problémy, které se na něj vyvalily. Ať to byla inkluze, či bohužel neschválený zákon o pedagogických pracovnících,“ zmínil Gazdík.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…