Prezident dostane daňovou úlevu. Vyhne se mu solidární daň

03.01.2013 15:52

Na řadu ústavních činitelů, jejichž plat překročí zhruba 100 tisíc korun měsíčně, dopadne od letošního roku nově zavedené solidární zdanění příjmů. Výjimkou bude plat prezidenta republiky, na něj se solidární daň vztahovat nebude, sdělil tiskový odbor ministerstva financí.

Prezident dostane daňovou úlevu. Vyhne se mu solidární daň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Sedmiprocentní daňovou sazbu pro poplatníky s příjmy nad úrovní 48násobku průměrné mzdy zavedl vládní daňový balíček, který poslanci schválili loni před Vánocemi.

Ze zákona, který určuje platy představitelů státní moci, vyplývá, že přes uvedenou hranici by se dostali předsedové obou parlamentních komor, Sněmovny i Senátu, včetně místopředsedů. Spolu s nimi by ji překonali i předsedové parlamentních výborů a komisí. Hranici pro solidární zdanění by překročili i členové vlády včetně premiéra nebo například viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu.

Tiskový odbor ministerstva financí potvrdil, že do solidárního zdanění nespadá plat prezidenta republiky. Plat hlavy státu není podle zákona o daních z příjmů tzv. funkčním požitkem. To jsou platy a další peníze, které dostávají zákonem stanovení ústavní činitelé. Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí bude uvedený 48násobek průměrné mzdy v příštím roce představovat měsíčně 103 536 korun. Sedmiprocentní sazbou se bude zdaňovat rozdíl mezi příjmy a touto částkou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…