Přitáhnul k obrazovkám miliony, vyhodili ho. Teď vrací úder

10.05.2023 19:35

Na americkém mediálním trhu se rýsuje nemalý zvrat. Dosavadní konzervativní moderátor a politický komentátor televize Fox News oznámil, že se postaví na vlastní nohy, resp., že se pustí do spolupráce s miliardářem Elonem Muskem, majitelem Twitteru. Nejen podle Carlsona může jít o první krok ve velké mediální revoluci, která se možná blíží…

Přitáhnul k obrazovkám miliony, vyhodili ho. Teď vrací úder
Foto: Screen Twitter Tuckera Carlsona
Popisek: Moderátor Tucker Carlson

Americký konzervativní televizní moderátor a politický komentátor Tucker Carlson dává jasně najevo, že by se rád postavil na vlastní nohy a vydal se trochu jinou cestou než jeho dosud domovská televize Fox, která s ním v dubnu 2023 ukončila spolupráci, což je svého druhu senzace na americké mediální scéně. Carlson na twitteru oznámil, že může navázat spolupráci s miliardářem Elonem Muskem, vlastníkem Twitteru.

„Ahoj, zdraví vás Tucker Carlson. Určitě jste často slyšeli, jak lidé říkají, že média jsou plná lží. Ale většinou to není pravda. Většina toho, co slyšíte ve své televizi nebo čtete ve svých New York Times je v literárním (doslovném?) smyslu pravda,“ uvedl Carlson.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28050 lidí
A hned vysvětlil, co tím myslí. Média podle něj manipulují s pravdou tím, že některá fakta zkrátka nezveřejní, takže v přísném slova smyslu nelze říct, že lžou.

„Na nejzákladnější úrovni jsou zprávy, které konzumujete, lží. Je to lež nejskrytější a nejzákeřnější. Fakta byla záměrně zamlčena. S ohledem na příslušnou proporcionalitu a perspektivu je s vámi manipulováno,“ pokrčoval Carlson.

Nabídl svým divákům jeden konkrétní příklad.

Pokud se někde dočtete, že byl občan nespravedlivě zadržen za ozbrojenou loupež, může to podle Carlsona znamenat, že to na něj někdo hodil. Ještě neproběhl soud a nedá se k tomu říct nic moc bližšího. Ale pokud vám média zamlčí, že byl za ozbrojenou loupež stíhán již šestkrát před tím, řekli vám publicisté úplnou pravdu? To je otázka, kterou si Carlson klade. A hned si odpověděl, že bez této informace v podstatě média jen matou veřejnost. A podle Carlsona to dělají dnes a denně.

Carlson na videu na twitteru prohlásil, že se proti tomu dá bránit tím, že budete v médiích popisovat příběh jako celek. Jenže když to budete dělat právě takto, z novin vás dříve či později vyhodí. Podle Carlsona tohle není jen potenciální možnost. Je přesvědčen, že je stoprocentně jisté, že budete vyhozeni. A v takovýchto mantinelech pobývající společnost, společnost, která si nemůže být jista tím, že vidí v mediích pravdu, není svobodná. Tak to vidí Tucker Carlson.

A hned udělal reklamu Twitteru Elona Muska. Twitter je podle něj jedinou celosvětovou platformou, kde se ještě dá mluvit svobodně.  

„Twitter je již dlouho místem, kde se rodí a rozvíjí celonárodní konverzace. Twitter není stranický web. Diskutovat tu může úplně každý,“ poznamenal Carlson.

Obratem slíbil, že na twitteru brzy odstartuje novou show, kterou lidé budou moct sledovat. Základním kritériem tady bude svoboda projevu, protože pokud někdo ztratí právo svobodně mluvit, není ve skutečnosti svobodný. „Uvidíme se brzy,“ rozloučil se mnohoslibně Carlson.

Tuckerovo oznámení nedalo spát publicistovi Michalu Půrovi.

„Chtěl jsem jít spát, ale ohlášená Tuckerova show na twitteru si přece jen zaslouží pár poznámek. 1. Elon zjevně velmi ví dobře to, co říkám (a mnozí další) dlouhodobě. Sociální sítě už nejsou sociální sítě, ale de facto média. Snažila se to schovávat, nepřiznávat. Z regulatorních důvodů. Elon toho chce ovšem využít,“ napsal k oznámení Tuckera Carlsona.

Elon Musk se podle Půra snaží vybudovat pře sociální síť nejsilnější médium světa, které zavaří tradičním médiím.

„Médiím chybí dlouhodobě v zásadě dvě věci. Technologie a dosahy (proto v Česku boduje seznam). Obojí má svoje důvody, ale to je na delší debatu. Nicméně twitter má oboje a nepotřebuje k tomu ani tolik zaměstnanců. Platforem existuje celá řada (i v Česku), ale v zásadě jim chybí dosah, a pokud tam jste, bojujete s marketingem. Tady vám ho naservírují na stříbrném podnose. Je to Substack, Patreon, Herohero, Gazetisto a spol. na zatraceně velké dávce steroidů,“ napsal Půr.

Své prohlášení uzavřel prohlášením, že se blíží mediální revoluce. A položil si otázku.

„Je to revoluce a obrovský problém pro tradiční média. Další z mnoha. Čím budou konkurovat?“

Michal Půr promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Seznam je nejhorší stoka liberál fašistů...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 10.05.2023 20:03:27

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…