Průšvihový případ ČSSD? Věc se rozrůstá, ČT do toho včera namočila i mocného muže Miloše Zemana

14.02.2017 8:21

Na kauzu ostravského podnikatele Martina Dědice, spojovaného s představiteli ČSSD, se zaměřil pondělní pořad Repotéři veřejnoprávní České televize. Jak uvádí, se skupinou kolem podnikatele v minulosti obchodoval i prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Průšvihový případ ČSSD? Věc se rozrůstá, ČT do toho včera namočila i mocného muže Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý

V kauze nákupu a prodeje předražené reklamy stíhá policie celkem už 23 lidí a zapletlo se do ní mnohem více podnikatelů, než se původně tušilo. „Nejzávažnější trestný čin je zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny,“ uvedl k tomu státní zástupce z olomouckého zastupitelství Vít Koupil. Policisté skupinu obvinili za to, že v letech 2010 až 2014 podvedla stát o více než 380 milionů korun. A to prostřednictvím obchodů s reklamními a marketingovými právy.

S případem si však podle Reportérů policie dlouho nevěděla rady. Zlom nastal ve chvíli, kdy se protikorupční útvar zaměřil na aktivity ostravského lobbisty Martina Dědice. „Ten byl obžalován z toho, že v letech 2008 až 2013 ovlivnil stamilionové městské zakázky a za to vyinkasoval od vítězných firem na úplatcích přes 30 milionů korun, které si nechal poslat na účet své firmy Business Advisor,“ konstatuje redaktor s tím, že v Dědicově firmě peníze nezůstaly.

„Podle obžaloby k tomu sloužila firma PROPAG-STORM, u které Dědic nakoupil předraženou reklamu. Doslova se v obžalobě píše, že této společnosti vyplatila Dědicova Business Advisor za reklamu dohromady přes 47 milionů korun. Podle nejnovějšího obvinění policie a svědectví obou stíhaných žen však byly náklady na reklamu záměrně předražené a 80 % z vložených peněz se vracelo klientům včetně Dědice,“ dodává.

Anketa

Má kolem sebe Miloš Zeman na Pražském hradě dobré spolupracovníky?

30%
70%
hlasovalo: 3428 lidí

A zaměřuje se na to, že většina klientů sice byly soukromé firmy, ale našly se i subjekty, které zčásti či zcela ovládá stát. Například ČEZ, Letiště Praha či státní agentura Czech Tourism. „V letech 2008 a 2009 uzavřela se společností PROPAG-STORM dvě smlouvy na reklamu, za niž zaplatila přes 3,5 milionu korun. Generálním ředitelem byl tehdy Rostislav Vondruška, který se záhy stal ministrem pro místní rozvoj Fischerovy vlády. Jednu ze smluv osobně podepsal,“ konstatují Reportéři ČT. „Obě ty smlouvy byly určitě řádně soutěženy,“ tvrdí Vondruška.

A obchodů s předraženou reklamou se podle všeho účastnil i současný poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý. „Na to nebudu odpovídat,“ nechtěl to však potvrdit Koupil. Bližší informace o obchodní spolupráci, jež se datuje do let 2007 a 2008, však nechtěl poskytnout ani Nejedlý. „Všechno, všechno jsme doložili těm orgánům, které se nás na to zeptaly,“ řekl. ,,Je to 10 let až 11 let staré, věřte mi, že je všechno v pořádku. Doložili jsme veškeré plnění,“ dodal.

„Já to vidím jako skandální situaci, kdy člověk, který radí přímo ekonomicky prezidentovi, tak tady může být vyšetřován v souvislosti s tak závažným daňovým deliktem nebo praním peněz,“ uzavřel ředitel Transparency International David Ondráčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …