Regionální náčelníci v ODS by pro stranu potřebovali nový symbol

27.02.2013 16:08

Strana ODS se dlouhodobě potýká s propadem preferencí. Agentura STEM v lednu zjistila, že stranu by volilo 13,8 procent lidí. ODS už ani nedokáže zmobilizovat voličské jádro vyvoláním obav z vítězství levice. Nad stavem kdysi nejsilnější pravicové strany se na serveru Česká pozice zamýšlí Přemysl Houda.

Regionální náčelníci v ODS by pro stranu potřebovali nový symbol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Pro ODS je největším problémem to, že zmizela ze všech regionálních vládních koalic vyjma specifické Prahy. Má jen pár starostů. Podle Houdy se tak objevila armáda bezprizorních lidí, kteří byli po léta zvyklí na dobře placená místa ve veřejné správě.

Někteří úspěšní starostové mohou od ODS odejít. Ostatní čekají na nového vůdce

Straníci teď mohou zareagovat dvěma způsoby. Oblíbení starostové za ODS se mohou rozhodnout, že odejdou k jiným uskupením nebo rovnou k perspektivnějším Starostům a nezávislým.

Železná základna ODS sice v současné době úpí, ale věří v příchod nějaké vůdčí osobnosti, která stranu pozvedne.

Strana ale podle Houdy není anomálií mezi politickými subjekty. V podobné situaci se mohou záhy ocitnout i jiní političtí hráči.

Centru vládnou regionální bossové. Řídí i Nečase

Krize velkých, dlouho etablovaných stran spočívá v tom, že regionální organizace vládnou centru a ne naopak. V případě ODS to znamená, že Petr Nečas nevede stranu, ale je veden. Vyšel jako kompromis regionálních bossů. Teď se čeká na dobrého herce, symbol, který překryje fakt, že reálnou politiku dělají regionální bossové.

Straničtí bossové v regionech jsou podle komentátora České pozice něco na způsob náčelníků kmenů. Tito náčelníci provozují systém založený na sociálním kapitálu. Mají totiž přístup k zajímavým darům, postům a ty přerozdělují svým družiníkům. Samozřejmě za jistý závazek, potřebují se udržet ve funkci.

Pokud strana převlékne kabát, straničtí bossové nezmizí

V dlouhodobě úspěšné straně podstupují regionální bossové větší rizika. Musejí se víc snažit a jdou přitom až na samou mez rizika v získávání kapitálu. Také bojují s větší konkurencí. Čím je strana úspěšnější, tím je i více zdevastovaná uvnitř kvůli vyššímu tlaku na funkce ve svém nitru.

Média se pak na stranu vrhla, když se ukázalo, že se potýká se skandály. Teď v ODS volají po konci předsednictví Petra Nečase. Ale to je stejné, jako kdyby se pacient léčil tím, že převléká pyžamo. Nemoc tím nezmizí. A bossové s koncem Nečase neodejdou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…