Rok 2017 v Praze: Koalice Krnáčové se neshodla na některých investicích. A spadla lávka v Tróji

26.12.2017 20:45

Obraz letošního roku v Praze ovlivnil především pád lávky v Tróji, při kterém se na začátku prosince zranili čtyři lidé. V hlavním městě se podobná událost v posledních desetiletích nestala. Město rozdělilo radnicím mimořádné dotace, ale nepodařilo se mu utratit peníze určené na investice, napsala ČTK.

Rok 2017 v Praze: Koalice Krnáčové se neshodla na některých investicích. A spadla lávka v Tróji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se pak zase přela o vedení městského okruhu z Pelc-Tyrolky do Štěrbohol. Naopak pozitivem bylo otevření garáží pod Letnou. Jednání zastupitelů často plnily spory koalice s opozicí, která několikrát navrhla odvolat primátorku Adrianu Krnáčovou.

Lávka mezi Císařským ostrovem a Trójou se zřítila v sobotu 2. prosince. Na mostě byla několik let umístěna čidla, která jej sledovala. Podle vedení Prahy i Technické správy komunikací (TSK) nezaznamenala indicie vedoucí k tomu, že by se mohla lávka zřítit. Případ vyšetřuje policie. Na místě chce Praha přívoz a příští rok udělat provizorní přemostění.

Spory vyvolala v koalici trasa městského okruhu. Zatímco ANO a ČSSD chtěly variantu s několika tunely nazývanou pracovně Vlasta, Trojkoalice prosazovala povrchovou variantu označovanou jako duál. Konkrétní trasu tak dosud město definitivně nevybralo.

Naopak pozitivní zprávou z oblasti dopravy bylo pro řidiče zářijové otevření garáží pod Letnou. Jejich zprovoznění odkládala Praha několik let. Vznikly při stavbě tunelu Blanka a jejich cena je zahrnuta v ceně tunelu, který stál přes 40 miliard korun. Na zprovoznění ale stále čekají garáže pod Prašným mostem.

Letošní rok se nesl také ve znamení vleklých sporů a hádek koalice s opozicí

V oblasti kultury zaznamenala úspěch výstava Slovanské epopeje Alfonse Muchy v Japonsku. Od března do června ji tam vidělo asi 662 000 diváků. Pozitivním krokem bylo rovněž to, že Institutu plánování a rozvoje (IPR) se podařilo dokončit návrh Metropolitního plánu a předat jej magistrátu. V následujících měsících k němu budou zúčastněné orgány vznášet připomínky.

V rámci nakládání s majetkem letos vedení Prahy rozhodlo, že prodá 24 procent v Pražské teplárenské a koupí 19,3 procenta Pražských služeb od firmy AVE CZ. Ve firmě pak bude mít téměř 100 procent a zároveň vydělá 1,6 miliardy korun. Vládnoucí koalice také začátkem roku rozdělila mezi radnice 1,297 miliardy v rámci jednorázových dotací.

Městu se ale stoprocentně nedařilo utratit peníze určené na investice. Do rozpočtu na příští rok tak bude převádět několik miliard korun. Neúspěšné bylo rovněž v hledání nového ředitele Botanické zahrady v Tróji, kdy radní opakovaně zrušili výběrové řízení. S problémy se potýkalo i v souvislosti s fungováním příspěvkové organizace TSK. V ní zasahovala kvůli veřejným zakázkám policie a TSK následně město transformovalo na akciovou společnost.

Letošní rok se nesl také ve znamení vleklých sporů a hádek koalice s opozicí, která si několikrát vynutila svolání mimořádného jednání zastupitelů. Nikdy se jí ale nepodařilo prosadit návrh programu jednání. Na mimořádné jednání v polovině října dokonce koalice vůbec nepřišla.

V zastupitelstvu letos skončili dva opoziční zastupitelé za Piráty, Ondřej Profant a Jakub Michálek, kteří se stali poslanci. Jejich místa zaplní náhradníci. Na začátku roku skončil v roli zastupitele i sociální demokrat a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který se tehdy stal ministrem zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…