Romové nechápou, že nejdřív se pomáhá uprchlíkům. Aktivista otevřeně

30.07.2023 21:50

Podle sociálního aktivisty indického původu Kumara Vishwanathana si Romové musí dávat lepší pozor na to, s kým kamarádí. Reagoval tak v rozhovoru pro CNN Prima News na skutečnost, že někteří extremisté v současné době zneužívají skupinky Romů k rozdmýchávání národnostních sporů a k šíření prokremelské propagandy.

Romové nechápou, že nejdřív se pomáhá uprchlíkům. Aktivista otevřeně
Foto: FB - Brněnský hlas
Popisek: Romové před ukrajinskou ubytovnou v Brně

Vishwanathana podle jeho slov také v současné době trápí napětí mezi romskou minoritou a ukrajinskými uprchlíky. Uvádí, že bývalo rozhodně hůře, a to po sametové revoluci, kdy se toleroval i vyložený rasismus. Obrat nastal po útoku neonacistických žhářů na spící romskou komunitu v domku ve Vítkově v dubnu 2009, poznamenal. 

Romové však podle něj stále pociťují, že nemají rovné podmínky s majoritou. Nedokážou však ani příliš pochopit to, že se prvně poskytuje pomoc běžencům na útěku z války. „Někteří extremisté přešli na druhý břeh a štvou Romy proti Ukrajincům,“ popsal sociální aktivista. 

Hlavním důvodem nevraživosti vůči ukrajinským uprchlíkům u části romské menšiny je podle něj bydlení. „V romských očích je pozornost státu vůči ukrajinským uprchlíkům příliš štědrá a ptají se: „Proč my nemůžeme bydlet jako oni?“ Nejvíc je rozhodilo to přednostní přidělování bytů uprchlíkům. Oni (Romové) se tu cítí doma, žijí tu od narození, ale mnozí celý život nedosáhnou na nějaké slušné bydlení. Často jsou odkázaní na obchodníky s chudobou, kteří za malinký pokoj chtějí obrovské peníze. I když takový byt z velké části zaplatí stát pomocí dávek, romským rodinám nezůstanou peníze na holé přežití,“ dodal aktivista. 

„Přístup českého státu k ukrajinským romským uprchlíkům byl z mého pohledu zarážející, v podstatě bylo primární je co nejrychleji dostat ze země, skoro všichni také nakonec opustili republiku. Stát se zachoval jedním slovem nedobře, největší trauma to však bylo pro české Romy. Hrozně tím utrpěli a posílilo to v nich vědomí, že majorita vlastně vůbec nepovažuje Romy za plnohodnotné lidi. Zarazilo je to a zároveň se vyhrotil vztah k ukrajinské majoritě, kterou český stát přijal velmi vstřícně,“ doplnil Vishwanathan.

Kvůli rostoucí nevraživosti mezi Romy a válečnými uprchlíky v Česku také adresoval romský aktivista Ivan Veselý dopis hlavě Ukrajiny Volodymyru Zelenskému. Vadí mu, že se Zelenskyj neomluvil rodině zavražděného Roma z Brna. „Vám nestál ani za zmínku, natož za nějaké smířlivé gesto dokonce ani zavražděný člověk,“ píše mimo jiné.

Kořeny nevraživosti je podle něj třeba hledat v devadesátých letech, kdy pracovní agentury přiváděly do Česka levnou nekvalifikovanou pracovní sílu z Ukrajiny. „Romové ve většině pracovali v nekvalifikovaných pozicích na stavbách, v průmyslu a v zemědělství. Tato nekvalifikovaná pracovní síla byla ochotna pracovat za sníženou hodinovou sazbu, a ještě k tomu buď v šedé zóně pracovního trhu, nebo na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Tímto svým chováním Ukrajinci začali vytvářet nevraživost ne jenom mezi Romy, ale i mezi ostatními dělníky,“ připomněl Veselý.

Oblastní vedoucí v Ústí nad Labem Petr Bláha pro změnu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozornil na to, že Romové vnímali, že vyplácená podpora humanitární dávky byla vyšší než příspěvek na živobytí. „Přestože je i na Ukrajině povinná školní docházka, absence dětí ve škole tam nikoho z úřadu příliš nezajímá. Přístup ke zdravotní péči je velmi omezen. Za takřka vše se tam platí,“ podotkl Jan Husák, ředitel zahraniční sekce. Oba muži jsou z obecně prospěšné společnosti Romodrom, která byla založena v Praze roku 2001. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak prý Romové nechápou,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 31.07.2023 10:26:26
že nejdřív se pomáhá uprchlíkům. Podle toho kdo si jak představuje uprchlíka. Uprchlík rozhodně není ten kdo uprchne ze země kde mu hrozí smrt nebo tvrdá perzekuce a potom do téže země jezdí na dovolenou vybaven prachama, které mu poskytne azylová země. To není uprchlík, to je vyžírka, vyčůránek, parazit. Pokud opravdu jezdí uprchlíci zpátky na dovolenou, nebo prostě zpátky, je jasné, že jim nic nehrozilo, jen si chtěli na úkor českých daňových poplatníků ekonomicky přilepšit. Což jim tedy vyšlo stoprocentně.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…