Rozšířená EU podle nových pravidel. Německo chce výrazně omezit jednomyslné hlasování

26.06.2022 7:58

Možnost rozšiřování Evropské unie o další země se stává silným impulsem učinit změnu základních smluv a způsobu přijímání klíčových rozhodnutí. Podle německého kancléře Olafa Scholze je načase zúžit seznam oblastí, ve kterých je potřeba jednomyslného schválení všemi členy EU. Píše o tom server Politico.

Rozšířená EU podle nových pravidel. Německo chce výrazně omezit jednomyslné hlasování
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Změnu základních smluv prosazuje francouzský prezident Emmanuel Macron, italský premiér Mario Draghi, německý kancléř Olaf Scholz a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová – podle nich je nutné v tak dynamické době „procesy uvnitř Evropské unie zjednodušit“.

Německý kancléř Scholz hovoří o nutnosti omezit hlavně oblasti jako je zahraniční politika, ve kterých je nutno získat hlas všech států. Od doby, co započala ruská invaze na Ukrajinu, se ukázalo, jak jedna země – v tomto případě Maďarsko – dokáže blokovat rozhodnutí poté, kdy téměř všechny ostatní země jsou v postoji na jedné lodi. 

  • Původní zdroj ZDE

Také Evropský parlament vyvolal v uplynulých dnech jednání o změně fungování EU. V květnu odsouhlasil rezoluci vyzývající Radu EU ke změnám smluv tak, aby přibyly oblasti, v nichž by stačil souhlas kvalifikované většiny zemí namísto současné jednomyslnosti. Deset členských zemí EU se však postavilo proti, mezi nimi byla i Česká republika, s tím, že k tak velkým změnám v době krize není vhodná doba. Změny v hlasování v EU, které by pomohly rozhodovat evropským lídrům „rychleji“, by menší země značně znevýhodňovaly.

Tlak sílí i poté, co prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na summitu v tomto týdnu schválili udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku. Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí. Krok, k němuž se EU odhodlala nezvykle rychle v reakci na ruskou agresi proti Ukrajině.

Šéfové unijních států, mezi kterými Česko zastupoval premiér Petr Fiala, se naproti tomu po bulharském vetu neshodli na zahájení přijímacího procesu s Albánií a Severní Makedonií. Výsledek jejich jednání s vůdci šestice západoevropských zemí byl pro mnohé z balkánských politiků zklamáním. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…