Rudá brožurka elfíka Kartouse. Počtěte si, jaké nesmysly o „dezinformační frontě“ média berou vážně a citují

19.02.2022 7:32 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Skupina anonymů vydává zprávy a zcela neanonymní mainstreamová média je berou vážně. Tak reaguje Petr Žantovský v úvodu pravidelného přehledu mediálních zajímavostí na skutečnost, že se jako směrodatný hlas ve veřejné diskusi bere od organizace, o níž nikdo neví, co je zač, kým je placena a z jakého důvodu byla ustavena. Ke schválené novele pandemického zákona a koncentraci značné moci u tří ministrů podotýká, že vládě by se velice zamlouvalo, kdyby se podařilo shrnout všechna důležitá rozhodování o čemkoli do rukou exekutivy.

Rudá brožurka elfíka Kartouse. Počtěte si, jaké nesmysly o „dezinformační frontě“ média berou vážně a citují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Začneme organizací, o níž nikdo neví, co je zač, kým je to placeno, z jakého důvodu to bylo ustaveno, ale všechna mainstreamová média tomu věnují pozornost jako směrodatnému hlasu ve veřejné diskusi. „Jsou to Čeští elfové. Známe pouze jméno a osobu Bohumila Kartouse, který je i šéfem Pražského inovačního institutu, placeným z pražského magistrátu. Odkud ještě dál, to zatím nevíme. Tudíž ani nevíme, proč dělají to, co dělají, tedy proč sledují internetovou komunikaci a detekují tam údajné falešné informace či dezinformace. Teď vydali zprávu, která se týká Ruska a Ukrajiny, podle nich dominantního tématu pro lednovou internetovou komunikaci, což je ovšem celkem logické. Jen mě fascinuje ta neustálá snaha před každou zmínku o čemkoli vložit slovo dezinformační. Například česká dezinformační scéna. To je taková floskule, o níž nikdo neví, co to je. Ale jakmile něco nazvete scénou, už by to mohla být česká dezinformační fronta. Jako byla kulturní fronta za komunismu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Působí to dojmem, že už jde o cosi masívního, cosi důležitého, cosi organizovaného. „Ale tak to samozřejmě není a Čeští elfové to možná i dobře vědí, ale dělají špinavou práci z nějakého důvodu a pro nějaké zájmy. Tak já bych z té zprávy zacitoval pár obzvlášť šťavnatých vyjádření. Například: ‚S podporou Ruska souvisí i vytváření falešného příběhu na dezinformačních webech, ve kterém jsou Spojené státy, NATO nebo obecně Západ označovány za příliš expanzivní a ohrožující Rusko.‘ Nu, asi by bylo dobré vědět, že Rusko sice provádělo vojenské cvičení, ale na svém území, zatímco NATO vyváží své zbrojní systémy a své vojáky i mimo svoje území. Aktuálně se teď přesouvají americké konvoje, sice v členských zemích NATO, Polskem, projíždějí Českou republikou, odtud na Slovensko, kde si minulý týden v podstatě silovým způsobem bez sebemenšího připuštění diskuse prohlasovali v parlamentu smlouvu o americké vojenské účasti na Slovensku,“ podotýká mediální analytik.

Rusko se polekalo, že to prasklo, tak se raději stáhlo

To mu připomíná neblaze proslulou smlouvu o přítomnosti sovětských vojsk v Československu po srpnu 1968, kterou podepsali naši tehdejší představitelé v čele s Dubčekem. „Něco podobného teď proběhlo na Slovensku jen s tím rozdílem, že paní Čaputová prosazovala tuto myšlenku velice radikálně, kdežto ti naši potentáti v Moskvě byli k podepsání moskevských protokolů přinuceni. Takže je to poněkud v opačném gardu. Nevšiml jsem si, že by Rusko ohrožovalo NATO tím, že má vojska na svém vlastním území. Ostatně po skončení toho cvičení je začalo postupně stahovat z těch oblastí při ukrajinské hranici. Ten narativ vytvářejí spíše Čeští elfové a obecně západní propaganda. Dokonce jsem četl takové humorné tvrzení od amerických a západních mluvčích, ale jimi zcela vážně míněné, že k té válce nedošlo právě proto, že Biden a spol. začali zveřejňovat informace o agresívních plánech Ruska, a to se polekalo, že to takzvaně prasklo, a raději se stáhlo,“ směje se Petr Žantovský.

Podle těchto „odborníků“ té skutečné válce na východní Ukrajině zabránil vlastně ten válečnický pokřik Bílého domu. „Tak to mi přijde opravdu už hodně směšné a na úrovni propagandy Miloše Jakeše a podobných někdejších soudruhů. Další věta, kterou zacituji: ‚Cílem těchto dezinformátorů je přinášet do české debaty kremelskou propagandu, která se může dlouhodobě podílet na podkopávání důležitosti členství Česka v NATO.‘ To je sdělení, u něhož by mě zajímalo, jak by doložili, jakým způsobem je vnášena kremelská propaganda a jak se podílí na podkopávání důležitosti členství Česka. Ještě kdyby tak napsali třeba důvěry veřejnosti v členství Česka v NATO, tak o tom by se dalo asi mluvit a asi by bylo zapotřebí zapojit nějaké statistiky a nějaké výzkumy. Ale podkopávání důležitosti? To znamená, že i podle Českých elfů důležitost členství Česka není nepochybná, když ji lze podkopat? Tady si spíš někdo dává vlastní branku,“ míní mediální odborník.

Kartous si měl zajet na Slovensko, nepsal by nesmysly

Za zábavnou vložku té zprávy považuje formulaci, že „na českých dezinformačních webech je v posledních týdnech tématem například i stáž poslance Jana Farského v USA nebo netransparentní financování Starostů“. „Tak to nevím, co je na tom dezinformačního. Pan Farský do Spojených států odjel, byl předmětem velké debaty, dokonce i mezi svými spojenci v koalici, byl v podstatě přinucen vzdát se mandátu, protože aby bral dvoje peníze z jednoho státního rozpočtu za činnosti, které nevykonává, by bylo poněkud podivné a pro vládní koalici hodně nepříjemné vysvětlování. Stejně tak, co je dezinformačního na financování Starostů, které na ně prasklo v minulých týdnech. Pan Kartous a Čeští elfové se zase trefili vedle branky, do které mířili. Pěkná je i věta, že se vytváří „narativ o tom, že si Slováci nepřejí chystanou obrannou dohodu s USA“. Tak škoda, že pan Kartous nenavštívil v minulých dnech Bratislavu a další města na Slovensku a neviděl ty zástupy a to absolutně přecpané náměstí Slovenského národního povstání,“ lituje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…