Rusko dostalo cejch ryzího zla. Působí to prý jako umanutost

23.12.2017 10:57

Zbyněk Petráček z Lidových novin nerozumí tomu, proč nová bezpečnostní strategie Donalda Trumpa vzbudila tolik rozruchu. Vždyť v ní 45. prezident USA opakuje jen to, co říká už rok a půl. A neříká to sám. Podobně jako Trump se vyjadřuje Rusko, Hillary Clintonová nebo český prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Rusko dostalo cejch ryzího zla. Působí to prý jako umanutost
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Prezident Donald Trump tento týden zveřejnil novou bezpečnostní strategii země. Jen v ní neříká nic nového. Základním heslem jeho nové bezpečnostní doktríny je „Amerika především“. To je něco, co Donald Trump prohlašoval už ve volební kampani a nic na tom nezměnil ani jeho nástup do úřadu šéfa Bílého domu. Petráček proto nerozumí tomu, čemu se dnes lidé diví, když o Trumpově bezpečnostní strategii čtou.

Trump dále prohlašuje, že hodlá hájit ekonomické zájmy USA proti Rusku a Číně. Opět nic nového pod sluncem. Rusko označil za rivala. A je na tom něco překvapivého? Podle novináře nikoliv, velmoci si přece konkurovaly vždycky. Rusko také označuje členské státy NATO, tedy i USA a Českou republiku, za protivníka. Čína se také snaží prosazovat své vlastní zájmy na úkor sousedů.

„U Ruska ještě zůstaňme. Jednak proto, že nás nejvíc zajímá. Leč i proto, že Trumpova doktrína se k němu vyjadřuje kontroverzně, jak se říká. Ale pozor, stejně kontroverzně, jak to ještě loni vyznívalo v podání Hillary Clintonové či před třemi týdny v podání Jiřího Drahoše. Všichni de facto říkají, že Rusko zasahuje do vnitřních věcí zemí po celém světě. Jenže téměř nerozlišují mezi běžnou informační válkou, jejíhož původce lze těžko usvědčit, a prokazatelnou agresí, o níž svědčí tak revanšistické činy jako anexe Krymu. Pokud se toto nerozlišuje a vše, co Rusko učiní, dostává cejch ryzího zla, působí to jako umanutost. Pak se nelze divit, že i bývalý poradce prezidentů Roger Stone mluvil o ‚nejhorší formě mccarthismu, s jakou se za čtyřicet let v americké politice setkal‘,“ zdůraznil Petráček v textu, jenž je k nahlédnutí také na webu Neviditelný pes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…